Font: Ajuntament de Mollet
Les plaques solars fotovoltaiques de l'Escola Sant Vicenç
El ple de l’Ajuntament de Mollet, celebrat aquest dilluns, va aprovar per unanimitat l’avantprojecte de la nova ordenança de l’energia solar, que obliga a instal·lar plaques solars fotovoltaiques als habitatges de nova construcció. És la primera ciutat de Catalunya en incorporar aquesta mesura.
Es tracta de l’Ordenança per a la Promoció de les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica. El text estableix la incorporació obligatòria de plaques solars fotovoltaiques en edificis i instal·lacions de nova construcció.
La norma afectarà, per primera vegada, tots els nous edificis destinats a l’habitatge, és a dir, les cases i els blocs de pisos de nova construcció. A banda, afectarà els centres comercials superiors a 1.500 m2; indústries, oficines i centres culturals superiors a 1.000 m2; i centres esportius, residencials i aparcaments superiors a 2.000 m2.
L’alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs, assenyala: “som pioners. Som la primera ciutat de Catalunya en aplicar l’obligatorietat de la instal·lació de plaques solars en habitatges. És una aposta més en favor del medi ambient i l’energia sostenible. És una mostra de valentia i compromís en la lluita contra el canvi climàtic”.
El regidor de Justícia Ambiental, Raúl Broto, remarca que la nova norma és “una mesura de foment; no volem que dificulti la construcció de nous habitatges. Cada cas s’estudiarà i es tindran en compte aquelles situacions en què la instal·lació de les plaques no sigui factible”. Tot i així, afegeix: “amb la millora tecnològica i econòmica actual de les plaques solars fotovoltaiques, i l’actual preu de l’electricitat, és una mesura que arriba en el moment idoni. Mollet fa un pas de gegant per a que l’energia solar sigui la gran protagonista a la ciutat”.
El regidor de Qualitat de Serveis, Administració Digital i Promoció Cívica, Xavier Buzón, afirma que aquesta mesura “constitueix una nova acció en la lluita contra el canvi climàtic i en el camí cap un nou model d’energia verda i sostenible”. Buzón destaca el “caràcter innovador i pioner” de la nova norma i afegeix que “és una mostra del compromís de la ciutat amb la sostenibilitat”.
El text també estableix l’obligació d’instal·lar plaques solars fotovoltaiques en aquells edificis ja existents que siguin objecte d’una gran reforma, com ara que la rehabilitació afecti el 50% de la seva superfície.
Requisits de les instal·lacions
Les plaques hauran de tenir una potència d’almenys un 25% de la potència contractada, en el cas dels habitatges unifamiliars . És a dir, si un habitatge tipus te contractats 4 kw, caldrà posar almenys 1 kw en plaques. Aquesta xifra serà del 10% en el cas dels blocs de pisos i també del 10% en el cas dels edificis i les instal·lacions per altres usos.
Les noves edificacions que superin aquests percentatges tindran bonificacions en l’Impost de Béns i Immobles (IBI), de manera lineal al tant per cent superat.
Pels edificis ja existents
L’Ordenança també pretén incentivar la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en edificis i instal·lacions ja existents, amb mesures com la simplificació dels tràmits burocràtics. El nou text, en aquest sentit, aplica el règim de comunicació prèvia; és a dir: el particular podrà començar la instal·lació tan bon punt presenti la sol·licitud.
La instal·lació de plaques en edificis ja existents també preveu bonificacions en l’Impost de Béns i Immobles (IBI), l’impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (CIO) i l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE).
L’avantprojecte entra ara en el període d’exposició pública durant 20 dies, a través de la Plataforma Decidim.