La Xarxa de Ciutats i Pobles s’adhereix a la Declaració de Sabadell per la millora de la qualitat de l’aire” en la seva 21a Assemblea

15/11/2021 - 11:45

“És absolutament imprescindible compartir idees i experiències, per aplicar-les al nostre territori” Amb aquestes paraules Xesco Gomar, president de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, iniciava la 21a Assemblea de la Xarxa, recordant l’essència última d’aquestes trobades i el treball de la Xarxa. Aquesta assemblea, que s'ha celebrat de manera virtual, com deia Gomar, ha volgut ser també una palanca per impulsar els canvis necessaris davant el canvi global, amb la mirada posada en la COP26. I ho ha fet, entre d’altres, posant al centre el compromís amb la qualitat de l’aire, amb l’adhesió a la “Declaració de Sabadell. Per un acord polític i social per la millora de la qualitat de l’aire”.

 

Gonçal Luna, de la Gerència de Serveis de Medi Ambient, ha estat l’encarregat de llegir la Declaració de Sabadell, la qual destaca el gran impacte de la contaminació sobre la salut de les persones, apel·la al Govern de la Generalitat de Catalunya i a les administracions supramunicipals i reivindica un gran acord polític i  social per la millora de la qualitat de l’aire, amb un paper rellevant del món local.

Xesco Gomar, President de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat

Els representats del món local, amb aquesta declaració es comprometen a adoptar mesures fermes per millorar la qualitat de l’aire i reduir les emissions de GEH a les ciutats i pobles, més enllà de les competències atribuïdes i impulsar accions concretes i urgents en els àmbits següents:
a. Adoptar una planificació urbana, un disseny d’infraestructures i equipaments públics sostenibles i una gestió de l’entorn urbà que tinguin en consideració la salut pública i la seva relació amb la qualitat de l’aire.
b. Promoure la pacificació de la mobilitat urbana privada a les ciutats i pobles: una mobilitat que redueix les emissions, amb la millora dels transport públic urbà i interurbà, amb la promoció dels vehicles elèctrics i els desplaçaments a peu o amb bicicleta.
c. Millorar i innovar en els serveis de transport urbà i de mercaderies.
d. Promoure el seguiment, avaluació i control de contaminants atmosfèrics locals.
e. Regular i controlar els focus d’emissió de les obres, públiques i privades.
f. Promoure una transició decidida cap a les energies netes i renovables.
g. Informar i conscienciar la ciutadania sobre la qualitat de l’aire i l’impacte de la contaminació atmosfèrica en la salut, i promoure la seva participació efectiva en les accions que cal portar a terme.
h. Incorporar criteris de gestió i millora de la qualitat de l’aire en els
instruments de fiscalitat municipal.

En relació a aquest tema, central en aquesta Assemblea, s’ha pogut escoltar en una taula rodona les experiències en aquests àmbits dels ajuntaments de Sant Cugat, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Santa Perpètua de Mogoda i Tarragona.

D’altra banda, Imma Pruna, secretaria general de la Xarxa, ha fet la presentació de l’Informe de Gestió 2020 i Pla de Treball 2021-2022. En el que s’ha destacat que s’han assolit 310 associats, comptant les noves incorporacions, també les 79 activitats organitzades i 6.758 participants des del quart trimestre de 2019 fins al tercer del 2021. S’ha subratllat que, durant la pandèmia, els grups de treball han estat plenament operatius i moltes de les activitats s’han fet de manera online i això ha permès arribar a municipis més allunyats de la ciutat de Barcelona.

Durant l’Assemblea també s’ha exposat el grau de compliment dels objectius estratègics en relació amb els grups de treball, que treballen en àmbits com la transició energètica local, la prevenció de residus, la millora de la qualitat de l’aire, l’alimentació sostenible, l’adaptació i resiliència de les ciutats davant el canvi climàtic o l’economia circular. Així com els ODS que es treballen transversalment a tota la xarxa, i tot l’ecosistema de mitjans.

A l’Assemblea s’ha aprovat l’acta de l’Assemblea anterior, on també cal recordar que es va aprovar la Declaració institucional de la Xarxa per una recuperació verda i socialment justa, a la qual s’hi han adherit expressament 44 ens locals.  També s’han aprovat la integració dels nous membres de la Xarxa: Ajuntaments d’Argençola, de Casserres, de Font-Rubí, de Gualba, de Montclar, d’Òrrius, de Vallcebre, de Vilobí del Penedès i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà.


 

 

Relacionats

Notícia

Des d'ara, en els dies laborables, de dilluns a divendres de 7 a 20 hores, només s'hi pot circular amb un vehicle no contaminant o tramitant una autorització o excepció al registre metropolità.

Entrevista
Martin Lutz és senador ministerial de Berlin.

Amb l’expert en sostenibilitat urbana parlem de les mesures que es van començar a aplicar ja fa més de 15 anys a la capital alemanya, on les zones de baixes emissions tenen molt més recorregut que a Catalunya. 

Acte
21/11/2024 - 10:00
Sala d’Actes del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica (Av. Josep Tarradellas, 2-6, 08029 Barcelona)

Butlletí