El Centre de Mataró tindrà nou sistema de recollida selectiva mòbil a partir del 14 de març

24/01/2022 - 14:03

Les àrees de contenidors mòbils es posaran als carrers al vespre per facilitar la recollida selectiva dels residus i es trauran a primera hora del matí. Seran d’ús exclusiu dels veïns, veïnes i petit comerç del Centre, que disposaran de clauers contactless per obrir-los. L’Ajuntament inicia aquesta setmana la campanya informativa i de participació prèvia a aplicar els canvis.

La recollida selectiva mòbil consisteix a posar els contenidors a la via pública al vespre i treure’ls al matí per tal que el carrer estigui lliure de residus la major part del dia, especialment quan se’n fa un ús més intensiu.

El nou sistema, que té com a objectius principals millorar la recollida selectiva i que l’espai públic estigui més net i endreçat, es durà a terme a l’àmbit comprès entre: Muralla de la Presó, Muralla del Tigre, carrer de Sant Josep, plaça de les Tereses, carrer de Salvador Palmerola, plaça de Cuba, carrer del Deu de Gener, carrer de Montserrat, Camí Ral, carrer de l’Hospital, carrer de la Coma, i Muralla dels Genovesos. Es retiraran tots els contenidors en superfície i també deixaran de funcionar les sis àrees de contenidors soterrats existents, que s’eliminaran de forma progressiva en els propers mesos.

A canvi, cada vespre s’instal·laran les àrees de recollida selectiva mòbil en deu ubicacions d’aquest sector. S’implantarà un calendari que faciliti dipositar les diferents fraccions dels residus separades correctament. Es preveu que la fracció orgànica i els envasos es puguin dipositar cada dia, el paper i cartró 4 cops per setmana en dies alterns, la fracció resta dos cops per setmana i el vidre un cop. També hi haurà un contenidor específic perquè el veïnat dipositi els tèxtils sanitaris més molestos (bolquers, compreses) els dies que no es reculli la fracció resta. La proposta inicial és que els contenidors estiguin a la via pública de 20 h a 8 h.

Podran utilitzar els nous contenidors mòbils els veïns i veïnes del Centre, i el petit comerç que genera pocs residus assimilables a un domicili i per tant no tenen recollida porta a porta comercial. Per fer-ho disposaran de clauers que els identificaran com a usuaris i permetran obrir els contenidors.

El sistema de selectiva mòbil ja s’ha experimentat de forma similar en altres ciutats com Palma de Mallorca. Mataró afegeix un plus d’innovació incorporant que els contenidors estiguin tancats i sigui necessària la identificació de l’usuari.



Campanya informativa i de participació

L’Ajuntament ha previst una campanya informativa i de participació prèvia a la posada en marxa del nou servei.

S’han programat accions informatives inicials que comencen aquesta mateixa setmana. Des del dia 19 (plaça de Santa Anna, de 17 a 19 h) hi ha un punt informatiu itinerant que visitarà els mercats i eixos principals del Centre i la ciutadania es podrà apuntar a tres xerrades taller (25, 27 i 29 de gener) que es faran a Can Palauet. També s’ha habilitat un espai de participació a la plataforma www.decidimmataro.cat per fer arribar aportacions a través d’un formulari a través d’aquest enllaç.

Durant el mes de febrer s’enviarà una carta als domicilis per informar sobre el nou sistema i es programaran xerrades informatives presencials (del 21 al 26 de febrer) després de les quals es lliuraran els clauers per obrir els contenidors i altre material de suport. També es programaran xerrades en línia (previstes per al 1 i 3 de març). Can Palauet acollirà tant les xerrades presencials com un punt informatiu de recollida de material (a partir del 28 de febrer).

A mitjan març es retiraran els contenidors i començarà el nou servei mòbil. Durant les primeres setmanes hi hauran informadors que ajudaran a utilitzar els clauers i resoldran dubtes.



Per què el canvi de recollida?

La selectiva mòbil s’emmarca en el nou model de recollida dels residus que l’Ajuntament està implantant des del juny passat, quan es va posar en marxa el nou contracte de gestió del servei. Aquest nou model contempla serveis innovadors que permetin assolir diferents objectius:

- Ambientals: perquè els residus són recursos que, amb una bona selecció i reciclatge es poden reaprofitar. Una mala gestió dels mateixos té impacte sobre el medi ambient en general i el canvi climàtic en particular.

- Legals: perquè Mataró està obligada per la Directiva europea de residus a assolir uns objectius de recuperació i reciclatge (55 % al 2025, 65 % al 2035), i el model actual de recollida no permet arribar a aquestes xifres. Models innovadors que permeten la identificació dels usuaris, com es fa amb els comptadors d’aigua o electricitat, faran possible implantar en el futur una taxa de residus més justa i personalitzada.

- Socials: perquè, amb la implicació de tothom, s’aconseguirà un espai públic més endreçat i una ciutat més neta. 

- Econòmics: perquè la indústria del reciclatge té potencial per generar molts llocs de treball. I perquè el cost del tractament dels residus en abocador o incineradora s’incrementa cada any, mentre que augmentar la recollida selectiva permet contenir els costos.

Amb el nou contracte, ja està en marxa la recollida a domicili de forma concertada de mobles vells i voluminosos, i també la recollida comercial porta a porta al Centre i eixos comercials del barris, que ajudaran en aquesta estratègia de fer de Mataró una ciutat més circular, facilitant que els residus siguin tractats com un recurs. Per implantar aquests i altres serveis innovadors, l’Agència de Residus de Catalunya ha atorgat a l’Ajuntament una subvenció de 3,48 milions d’euros, que finança prop del 50 % del cost total de les actuacions. 




 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

Amb el lema ‘Vilassar de Mar, viu-la’ es convida a cuidar i valorar l’entorn, participant activament en la preservació del medi ambient a través del reciclatge

Notícia

El projecte té com a objectiu la prevenció, reparació i reutilització de residus per allargar el cicle de vida dels productes i reduir al màxim la generació de deixalles i l’extracció de recursos no renovables.

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Butlletí