Els veïnats de Sant Berger, la Vinya i la Molassa, de Teia, tindran lluminàries de tecnologia LED

24/03/2022 - 09:51

La Junta de Govern Local ha encarregat a l’empresa Electricitat Boquet, com a adjudicatària del servei de manteniment de l’enllumenat municipal, que dugui a terme la substitució de les actuals lluminàries públiques dels veïnats de Sant Berger, la Vinya i la Molassa.

Fins ara, aquestes zones eren il·luminades amb làmpades d’halogenurs metàl·lics –l’encesa de les quals s’origina mitjançant una descàrrega elèctrica en vapors de metall– i, a partir d’ara, seran reemplaçades per llums LED de 30, 50 i 150 watts, segons si es tracta de fanals o projectors.

 

Més de 400 punts

En total, l’actuació suposarà el canvi de 424 lluminàries. A Sant Berger, la renovació serà completa. Afectarà tres quadres sencers d’enllumenat i un total de 226 fanals. A la Molassa i la Vinya s’hi actuarà sobre dos quadres i un total de 198 punts de llum. A la Molassa, la substitució de lluminàries també serà total, mentre que a la Vinya quedarà circumscrita al carrer del Castell.
El cost global de la intervenció ascendeix a 75.700 euros, IVA inclòs. Aquest import serà sufragat íntegrament amb càrrec als 100.364 euros que l’Ajuntament ha obtingut de la Diputació de Barcelona a través del programa específic de resiliència local, en el marc del Pla de concertació de Xarxa Governs Locals 2020-2023.

La intervenció forma part del ventall de mesures d’eficiència energètica en l’enllumenat públic que impulsa l’Associació de Municipis de Catalunya (AMC). L’Ajuntament de Teià està adherit a la seva central de compra agregada des de 2016.

Els treballs es van iniciar setmanes enrere i s’espera que l’actuació quedi definitivament enllestida a principis d’octubre, sempre que no s’agreugin els problemes actuals de subministrament.

 

Més estalvi i eficiència energètica

L’actuació suposarà diverses millores:

- Encesa immediata. Les actuals lluminàries de sodi d’alta pressió triguen diversos minuts a assolir l’encesa total –o la reencesa, en cas d’avaria–, mentre que els llums LED s’encenen de forma instantània.

- Millora del flux lluminós; és a dir, de la potència lluminosa percebuda per l’ull humà durant les hores de foscor.

- Augment de la qualitat lumínica o Índex de Reproducció Cromàtica (CRI), que passa dels 25 CRI del vapor de sodi als 90 del LED, la qual cosa facilita la nitidesa i la visió nocturna dels colors.

- Sensació de seguretat. La llum que emet el LED es percep com a més brillant i, en conseqüència, més segura. Tot plegat millora visió perifèrica mentre es condueix i millora els temps de reacció del conductor en un 25%.

- Disminució del consum i de la potència realment consumida, ja que una lluminària LED de 120 Watts permet reemplaçar una de vapor de sodi de 400 Watts.

- Més durabilitat. La vida útil d’una lluminària de vapor de sodi oscil·la entre les 12.000 i les 24.000 hores de funcionament, mentre que el LED se situa entre les 50.000 i les 100.000 hores.

- Focalitzada. El LED és un tipus de llum direccional, la qual cosa permet enfocar directament al terra i reduir la contaminació lluminosa.

- Menys contaminant. A diferència d’altres tipus de làmpades, que contenen plom i mercuri, la tecnologia LED es basa en semiconductors i no utilitza materials nocius per al medi ambient.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Vilassar de Dalt i Vilassar de Dalt Aigües (VIDA) aproven una inversió conjunta per un import de més d’un milió d’euros.

Notícia

Sant Vicenç posa en marxa la primera caldera de biomassa municipal a les escoles Sant Jordi i Els Garrofers. L’Ajuntament aposta per l’energia renovable amb la caldera de biomassa que proporcionarà aigua calenta i calefacció als dos centres educatius, substituint els combustibles fòssils. L’actuació ha estat subvencionada per la Diputació de Barcelona.

Notícia

Per cobrir les necessitats energètiques de l’equipament educatiu i proporcionar l’excedent a l’escola Salvador Espriu.

Butlletí