Font: Ajuntament de Terrassa
L'Ajuntament ha fet aquest 23 de març l'acte d'entrega a les quatre entitats que gestionaran a partir d'ara els horts urbans habilitats a la finca municipal de Can Casanovas. Són els Amics de l'aixada dels horts de Can Casanovas, l'Associació Terrassenca d'agroecologia urbana, l'Associació de veïns de La Cogullada i L'hortet de Can Palet. Segons els projectes presentats, inicialment, hi treballaran 76 famílies.
D'aquesta manera, Can Casanovas s'incorpora al programa ‘Conreant Terrassa' que, des de l'any 2013, facilita la creació d'una xarxa ciutadana d'espais verds a l'interior de la ciutat, que són sostenibles des d'un punt de vista social i agronòmic, davant la constant demanda de parcel·les de petita horta d'autoconsum.
Aquesta finca municipal està situada al costat del polígon industrial de Can Parellada i ocupa un total de 16.467 m² de superfície. Des de l'any 2007, va acollir una vuitantena d'horts municipals que complementaven als que hi havia a la finca de Mossèn Homs. Amb el pas del temps, la demanda d'aquests espais va minvar, motiu pel qual l'Ajuntament va optar per reconvertir-los en horts urbans.
Mentre que a Can Casanovas s'ha condicionat l'espai, instal·lant una xarxa de rec amb comptadors, un tancat per protegir l'espai de cultiu i també rètols informatius, a Mossèn Homs s'ha transformat en una zona de cultiu de secà perquè, el Pla Especial de l'Anella Verda, obliga que tots els espais confrontants tinguin una connectivitat ecològica De fet, a Can Casanovas, han pogut accedir alguns dels hortolans que gestionaven antics horts municipals a través de noves entitats.
Conreant Terrassa
Els horts urbans que formen part del programa ‘Conreant Terrassa' se situen en solars públics o privats de l'interior de la ciutat; són comunitaris i gestionats per associacions veïnals, socials i ambientals de diferents barris de la ciutat. L'Ajuntament facilita la cessió dels terrenys perquè aquests col·lectius desenvolupin el seu projecte durant un temps determinat.
Actualment, són 12 les entitats que ho gestionen. Concretament, són: Ciutat Sembrada (carrer de Vinaròs, 5), Amb Arrels i El Boixac Associació (carrer de Valls, 49), Amics dels horts urbans de Terrassa i l'Eina (Carrer de Zamora, 2), AV La Cogullada (carrer de Palet i Barba, 177), Plantem-nos (carrer de Montserrat, 151); AV Segle XX (carrer de Valls, 38), AV La Cogullada (carrer de Guillem de Muntanyans, 111), Xarxa Solidaritat Popular (carrer de Joaquim Vayreda/passeig del Vint-i-dos de Juliol), AV Can Tusell (carrer de Gregal, 1) i Creu Roja (carrer de Font de la Noguera, 5 i 7).
Tots els projectes fomenten la solidaritat, la cohesió social, el benestar personal i faciliten la producció i l'autoconsum de productes hortícoles a les famílies. A més, aquesta xarxa d'horts urbans que contribueix a crear biodiversitat a la ciutat, es pot ampliar en nous espais privats (solars, espais lliures urbans...) i públics (solars de titularitat municipal, escoles...).