Mataró acull la presentació de l'auditoria energètica que la Diputació de Barcelona ha fet a 7 mercats

09/05/2022 - 11:29

L’Ajuntament de Mataró ja ha tirat endavant algunes de mesures que proposa la Diputació de Barcelona per reduir el consum energètic al Mercat Municipal de la Plaça de Cuba, com ara la instal·lació d’il·luminació led o la contractació de subministrament d’energia elèctrica amb garantia d’origen renovable.

El Mercat Municipal de la Plaça de Cuba ha acollit aquest matí la presentació de l’estudi “Diagnosi energètica bàsica a 7 mercats municipals de la província de Barcelona”, elaborat per la Diputació de Barcelona. La presentació d’aquest estudi que proposa mesures d’estalvi energètic als mercats ha comptat amb la participació de Serveis, Sostenibilitat i Transició Ecològica i diputat d’Acció Climàtica a la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar; de la diputada de Comerç de la Diputació de Barcelona, Ana M. Martínez; i de la regidora d’Urbanisme, Promoció de Ciutat i Comerç, Núria Moreno.

La Diputació de Barcelona ha elaborat un estudi on s’han analitzat els consums energètics de 7 mercats municipals (Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Mataró, Ripollet, Rubí, Sabadell i Santa Perpètua de Mogoda) per tal d’extreure’n mesures d’estalvi i eficiència extensives al conjunt del mercats municipals. L’anàlisi s’ha focalitzat en els àmbits de la facturació, l’envolupant, les instal·lacions, l’operació i el manteniment i la producció renovable, a més assenyala més extensament 25 propostes per potenciar i millorar la seva eficiència energètica. Les mesures s’han convertit en un decàleg que engloba des de la compra d’energia elèctrica amb garantia d’origen renovable per tal de reduir les emissions de CO2, la millora de les condicions d’aïllament o la instal·lació de plaques per a la producció i autoconsum d’energia.

Segons dades de la Diputació de Barcelona, la despesa en subministraments als mercats municipals de la província va créixer del 34 % al 37 % entre 2017 i 2019, mentre que la de manteniment, en el mateix període, va passar del 21% al 18%. En aquest marc, la Diputació de Barcelona va encarregar un estudi per analitzar els possibles punts de millorar i proposar iniciatives per revertir aquests consums.

Els altres punts del decàleg passen pel seguiment de les penalitzacions per reactiva i la instal·lació, si escau d’equips de compensació ben dimensionats i mantinguts; evitar la insolació directa sobre finestrals ja sigui amb sistemes de lames exteriors (preferiblement) o amb filtres solars; accessos amb cancel·les, si és possible amb portes automàtiques no enfrontades, per evitar pèrdues d’aire climatitzat i  situar els compressors dels paradistes fora del volum a climatitzar.

A més, també es cita com a propostes: mantenir en bones condicions els aïllaments tèrmics dels conductes dels fluids. Si són exteriors protegir-los amb xapa i substituir equips obsolets d’aire condicionat per d’altres amb gasos refrigerants de baix potencial d’escalfament global (GWP); el manteniment preventiu dels equips i instal·lacions de clima, seguint les indicacions del reglament d’instal·lacions tèrmiques (RITE) i dels fabricants;  la instal·lació de comptadors parcials per tal de conèixer la contribució al consum total de la climatització, de les cambres frigorífiques i valorar la instal·lació de plaques per a la producció i autoconsum d’energia solar fotovoltaica i, si escau fer-ne autoconsum compartit amb paradistes o equipaments municipals pròxims.

Segons l’estudi, les instal·lacions de clima i de fred per les cambres frigorífiques són els principals consumidors d’energia. La resta de consums, com l’enllumenat, els ascensors, les escales mecàniques o les portes automàtiques són molt més acotats. A més, la tipologia d’edifici condiciona fortament l’eficiència en el consum d’energia.

Així, l’anàlisi diu que s’ha de tenir en compte aspectes com el seguiment dels conceptes facturats (ajust de la potència contractada i evitar les penalitzacions per reactiva); monitoratge dels consums per conèixer la seva distribució, detectar desviacions i valorar l’efecte de canvis en lla conducció; i la implantació d’un programa rigorós de manteniment preventiu de les instal·lacions de climatització.

La Diputació de Barcelona treballa amb els ens locals i amb el teixit comercial de la província de Barcelona per tal de promoure accions de millora en el desenvolupament del comerç urbà i de proximitat per donar resposta a les noves necessitats i requeriments en els àmbits de la gestió comercial. Actualment, la Diputació de Barcelona dona suport i treballa amb els 92 mercats municipals distribuïts en 57 municipis de la província (excepte els de la ciutat de Barcelona).

 

Mesures aplicades a Mataró

L’Ajuntament de Mataró ja ha aplicat algunes de les mesures que proposa la Diputació de Barcelona per reduir el consum energètic al Mercat Municipal de la Plaça de Cuba, com ara fer un seguiment actiu de la facturació per detectar qualsevol desviació energètica; contractar subministrament d’energia elèctrica amb garantia d’origen renovable; o substituir fluorescents i làmpades d’halogenurs metàl·lics per il·luminació amb tecnologia LED.

Altres mesures que hi ha previst de tirar endavant són instal·lar un control centralitzat per gestionar l’enllumenat, climatització i ventilació; independitzar la climatització de la planta primera o instal·lar un comptador parcial d’energia elèctrica per a la climatització i un altre per a les cambres frigorífiques.


 
Municipis: 

Relacionats

Notícia

L’edició del 2024 se celebrarà del 2 de febrer a l’1 de març i s’hi podrà participar tant a nivell d’edifici o equipament com a títol individual

Notícia

Sant Vicenç posa en marxa la primera caldera de biomassa municipal a les escoles Sant Jordi i Els Garrofers. L’Ajuntament aposta per l’energia renovable amb la caldera de biomassa que proporcionarà aigua calenta i calefacció als dos centres educatius, substituint els combustibles fòssils. L’actuació ha estat subvencionada per la Diputació de Barcelona.

Notícia

Per cobrir les necessitats energètiques de l’equipament educatiu i proporcionar l’excedent a l’escola Salvador Espriu.

Butlletí