L'Ajuntament de Badalona guanya el XIII Premi Europeu de Prevenció de Residus reciclant oli de cuina

13/06/2022 - 10:22

L’acció “D’oli a la pica, ni mica!” ha guanyat el XIII Premi Europeu de Prevenció de Residus, en la categoria Administracions Públiques. És una proposta per conscienciar la ciutadania sobre l’impacte de la mala gestió de l’oli domèstic, augmentar la quantitat d’oli reciclat i millorar la xarxa de punts d’aportació. 32 restaurants han estat punts de recollida d’oli de cuina usat, que rebien, a canvi, una pastilla de sabó artesanal que una entitat local havia elaborat amb oli reciclat.

La campanya “D’oli a la pica, ni mica”, que ha impulsat l’Ajuntament de Badalona amb el suport de l’agrupació de restaurants La Forquilla de la ciutat, ha rebut la distinció de millor acció de prevenció en la categoria d’Administracions Públiques del Premi Europeu de Prevenció de Residus, que s’ha lliurat a Brussel·les (Bèlgica). Una representació del Departament d’Educació Ambiental de l’Ajuntament ha recollit el guardó de mans del representant del Comitè de Regions Europeu Tjisse Stelpstra.

“D’oli a la pica, ni mica” és una proposta per conscienciar la ciutadania sobre l’impacte de la mala gestió de l’oli domèstic, augmentar la quantitat d’oli reciclat i millorar la xarxa de punts d’aportació. 32 restaurants han estat punts de recollida d’oli de cuina usat, que rebien, a canvi, una pastilla de sabó artesanal que una entitat local havia elaborat amb oli reciclat. Així es posava de manifest el potencial d’economia i comunitat circular de la ciutat.

L'agrupació de restauradors Forquilla Badalona, en col·laboració amb l'Ajuntament, va posar en marxa l'any 2019 aquesta campanya per a la recollida selectiva i el reciclatge de l'oli de cuina ja utilitzat. L'objectiu és conscienciar als badalonins i a les badalonines que cal tenir més cura a l'hora de tractar aquest residu altament contaminant i que no s'acabi llençant a l'aigüera, ocasionant greus problemes tant pels ecosistemes aquàtics com per a la xarxa de clavegueram. Durant les darreres setmanes, una desena de nous restaurants s'han afegit a la iniciativa.

El jurat ha escollit aquesta campanya després de seleccionar 16 accions finalistes entre les 12.400 accions organitzades a Europa, de les quals, només a Catalunya, se'n van realitzar 1.070. El jurat l'ha seleccionada basant-se en criteris com la comunicació i visibilitat, la qualitat del contingut, l'originalitat, i l'impacte de l'acció.

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC), organitzadora de la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus en l’àmbit català, ha estat la responsable de seleccionar les millors accions realitzades al territori. El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, que ha assistit a l’acte de lliurament, ha volgut felicitar els guanyadors i ha assegurat que “iniciatives com aquesta ens inspiren i fan que Catalunya guanyi el prestigi que es mereix a escala europea”; ha destacat que “la Generalitat treballa perquè el canvi cap a una economia circular i sostenible sigui una realitat, però no hi podríem arribar sense la implicació de les administracions locals”.

Representants de l'Ajuntament de Badalona, de Mútua de Terrassa i de l'ARC, després del lliurament, a Brussel·les

Mútua de Terrassa, finalista

“Compromís Verd”, de Mútua de Terrassa, ha estat finalista en la categoria d’Empresa. Aquest compromís es basa en la premissa que guarir la salut ha d’anar de la mà de la cura del medi ambient. L’acció destacada que han presentat és la promoció i evolució de la implementació en centres hospitalaris catalans del material tèxtil quirúrgic reutilitzable com a exponent de l’economia circular. Dues altres actuacions de la Mútua seleccionades han estat la reducció del paper a oficines i centres d’atenció externa i la substitució d’ampolles de plàstic d’un sol ús per fonts i envasos reutilitzables.

Persones expertes en medi ambient d’arreu d’Europa, en representació del jurat dels Premis de la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus (EWWR), han estat les responsables de seleccionar les candidatures guanyadores. S’han lliurat premis per a les categories següents: Administració Pública, Empresa, Associació, Institucions Escolars i Ciutadania, a més d’un premi especial europeu per a l’acció que millor ha exemplificat l’esperit europeu de cooperació en la prevenció de residus.

El Premi Europeu de la Prevenció de Residus distingeix aquelles iniciatives realitzades en el marc de la XIII Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que va tenir lloc entre el 20 i el 28 novembre de 2021 a 38 regions i durant la qual es van organitzar 12.489 activitats, 1.070 a Catalunya. Les accions guanyadores s’han escollit entre 16 finalistes, sorgides entre més de 60 nominacions suggerides per les coordinacions nacionals i regionals d’arreu d’Europa.

La pròxima edició, sobre moda circular

Enguany, la XIV Setmana Europea de la Prevenció de Residus tindrà lloc del 19 al 27 de novembre i se centrarà en la moda circular i sostenible. El tèxtil representa el quart sector en ús de matèries primeres i aigua després dels aliments, l’habitatge i el transport, i el cinquè en emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Es calcula que menys de l’1% de tots els tèxtils del món es reciclen. Per respondre al repte, la Comissió Europea treballa amb una estratègia global, amb mesures per potenciar el percentatge de recollida selectiva, de reutilització i de reciclatge. A Catalunya, el nivell de recollida selectiva dels residus tèxtils és menor al 15%. Durant la pròxima Setmana Europea, s’aportaran idees i materials per allargar la vida d’aquest recurs.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus és una iniciativa participada per 38 regions de 33 països que ha rebut el suport de la Comissió Europea a través de dos projectes LIFE, i actualment té un comitè director, amb diverses entitats públiques, entre les quals figura el Comitè de Regions de la Unió Europea. Aquesta iniciativa busca promoure la implantació d’accions de sensibilització per a la prevenció dels residus i la gestió sostenible dels recursos al llarg d’una setmana de l’any. A Catalunya, l’ARC la coordina des de fa 13 anys.


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBadalona

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha habilitat en els darrers anys una trentena de punts de recollida d'oli usat, a tots els barris, amb contenidors especials per dipositar-lo. L'oli d'origen domèstic és un residu molt contaminant i el seu reciclatge comporta importants beneficis mediambientals.

Article

L’Ajuntament de Barcelona posa de nou a disposició de les entitats de la ciutat un servei de préstec gratuït de gots i de vaixella reutilitzable.

Article

La Festa Major del barri de Sants de Barcelona ha engegat una prova pilot amb quatre comissions voluntàries d’un servei de recollida selectiva dels guarniments.

Butlletí