La campanya s’inclou dintre del marc d’accions de l’Aliança per la convivència L’objectiu és conscienciar la ciutadania de la importància de mesurar el volum als espais exteriors i comunitaris i sensibilitzar sobre els valors del respecte, de la convivència i de la solidaritat Durant l’any 2021 es van realitzar un total de 807 denúncies per l’incompliment d’una normativa que comporta sancions de 150 a 1.500 euros als infractors.
L’Ajuntament de L’Hospitalet inicia avui una nova acció de l’Aliança per la convivència. Es tracta d’una campanya per combatre els sorolls que alteren la tranquil·litat veïnal, en especial ara que arriba l’estiu i augmenten les activitats a la via pública. L’objectiu de la campanya és conscienciar la ciutadania de la importància de mesurar el volum als espais exteriors i comunitaris i sensibilitzar sobre els valors del respecte, de la convivència i de la solidaritat. Durant l’any 2021 es van realitzar un total de 807 denúncies per l’incompliment d’una normativa que comporta sancions de 150 a 1.500 euros als infractors.
Aquest nou pla d’acció de l’Aliança per la convivència arriba després de la campanya, que encara està activa a tota la ciutat, per plantar cara al mal ús dels patinets elèctrics i de la posada en marxa de la Unitat Especial d’Intervenció de la Guàrdia Urbana, que dona una resposta immediata a aquelles situacions que ho requereixen, com ara els botellons, els sorolls nocturns o el control de les zones d’oci nocturn. Unes iniciatives que volen aconseguir que L’Hospitalet sigui cada dia un lloc millor on viure, amb un espai endreçat i uns barris cívics i segurs.
La campanya per combatre els sorolls que comença avui té una primera fase comunicativa en la qual els agents cívics i els treballadors en benefici de la comunitat repartiran díptics informatius a les zones de bars i restaurants de la ciutat on es concentra més gent a les terrasses i es fa més soroll, especialment els mesos d’estiu.
Les condicions pròpies del clima estiuenc, la calor i les vacances, fan que hi hagi més presència de gent gaudint de la fresca als carrers i a les places, especialment a les nits. Les terrasses també són una font de soroll notable, pel volum de veu o per l’actitud distesa, i la calor també afavoreix que els domicilis obrin les finestres i els balcons incrementant la contaminació acústica sense tenir la percepció de generar molèstia.
Amb aquest nou pla d’acció no es vol prohibir, en cap cas, que la gent faci ús de carrers, places i terrasses durant la nit, sinó aconseguir que l’activitat no produeixi un soroll excessiu que suposi un destorb per al descans dels ciutadans. Es tracta de cercar un equilibri entre el dret a gaudir de les terrasses i l’oci nocturn i el dret a descansar per part del veïnat de la ciutat.
La campanya va dirigida als restauradors (propietaris de locals, encarregats i cambrers), als veïns, que són els que més pateixen les incidències del soroll nocturn a les terrasses, i als clients.
En el material de sensibilització que es començarà a repartir avui es poden llegir, entre d’altres, algunes de les normes de comportament que s’han de seguir.
- Entre les 21 i les 8 hores, no fer sorolls innecessaris als domicilis.
- Moderar el volum de la música al domicili, al cotxe o a la via pública.
- No mantenir el motor del vehicle en marxa més de dos minuts estant estacionat o aturat.
- No fer sonar el clàxon del cotxe sense justificació.
- Evitar utilitzar aparells sorollosos a la via pública.
- Moderar el to de veu i evitar fer soroll al carrer, entre les 21 i les 8 hores, en especial a les terrasses dels bars o restaurants.
A la segona fase de la campanya, la Guàrdia Urbana intensificarà les accions sancionadores multant aquelles persones que no respectin la normativa i alterin la convivència veïnal. La Guàrdia Urbana vetllarà per l’horari de tancament i el compliment de la normativa de les terrasses i els bars. També es retiraran les terrasses de bars i restaurants sense llicència i amb més infraccions. Es demana la col·laboració dels titulars per tenir cura que els clients gaudeixin sense necessitat d’ocasionar molèsties innecessàries a tercers.
El civisme i la convivència són cosa de tots i totes i per això la responsabilitat és compartida entre ajuntaments i ciutadania. Des de l’Ajuntament de L’Hospitalet es treballa diàriament per mantenir l’entorn urbà i combatre els actes incívics, però és imprescindible que la ciutadania col·labori per tal que això sigui possible.