Font: La Veu de l'Anoia
Santi Broch és el vicepresident de l’Àrea de Sostenibilitat i Territori del Consell Comarcal de l’Anoia, que a finals d’aquest 2022 implantarà una prova pilot de la Taxa Justa de recollida d’escombraries en quatre municipis. Després d’aplicar el sistema del porta a porta l’any 2018, el Consell Comarcal farà un pas més i implementarà el Pagament per Generació (PXG), amb el propòsit d’incentivar el reciclatge de residus mitjançant una taxa ajustada en funció del reciclatge de cada llar.
En què consisteix, la nova Taxa Justa?
Aquesta Taxa Justa es basa en el sistema anomenat Pagament per Generació (PXG), que consisteix en que qui fa un millor reciclatge paga menys; i qui fa un mal reciclatge, paga més. Aquest sistema deixa enrere la taxa única que s’ha aplicat fins ara a tots els habitatges per igual, que no té en compte l’actitud de cada ciutadà o comerç en la separació de les deixalles.
Com es determinarà el que ha de pagar cadascú?
En aquesta taxa hi haurà una part fixa i una de variable. La part variable serà aproximadament d’un 20% en els usuaris domèstics, i d’un 35% en els usuaris comercials. En aquesta part variable, el volum de residus d’envasos i rebuig n’augmentarà el preu, mentre que el volum de residus de matèria orgànica el reduirà. Aquesta part variable serà com a màxim de vint euros. Amb això, el que estem fent és incentivar que la gent recicli, perquè encara hi ha algú que no recicla.
"Aquesta Taxa Justa es basa en el sistema anomenat Pagament per Generació (PXG), que consisteix en que qui fa un millor reciclatge paga menys; i qui fa un mal reciclatge, paga més"
Quan es posarà en marxa, aquesta taxa?
Mitjançant una subvenció de l’Agència Catalana de Residus (ARC), vam fer un estudi per establir la taxa justa a nou municipis (Castellolí, Sant Martí de Tous, Carme, Jorba, la Pobla de Claramunt, la Torre de Claramunt, Capellades, el Bruc i els Prats de Rei). D’aquests, en farem una prova pilot en quatre (Castellolí, Sant Martí de Tous, Carme i Jorba) des de finals del 2022 i durant el 2023. Durant aquesta prova pilot recollirem les dades del servei sense aplicar les taxes, que es començaran aplicar el 2024. Una vegada ho haguem aplicat en aquests municipis, intentarem aplicar-ho en els cinc que queden.
El sistema de la Taxa Justa canviarà el mecanisme vigent de recollida de residus?
No, no hi ha cap canvi en la recollida. Aquesta taxa justa es començarà aplicant, de moment, als municipis on es fa el sistema porta a porta, on és més fàcil tenir un major control del cubell de cadascú. En els municipis més petits i disseminats, sobretot de l’Anoia Nord, sovint tenen poques persones i molts nuclis. En aquests casos existeixen les Àrees Tancades, que compten amb un xip, i es porta un registre de de quines deixalles deixa cadascú. En aquests casos, es continuarà pagant la taxa actual, ja que tot i que actualment es registren les entrades, encara no es poden comptabilitzar les vegades que es dipositen els residus.
I pel que fa a la resta de municipis, s’ha considerat la possibilitat d’aplicar aquesta taxa?
Encara no s’ha fet cap estudi per aplicar aquesta taxa justa fora d’aquests nou municipis. En els municipis que tenen l’Àrea Tancada, per poder individualitzar les aportacions i fer-ne un comptatge similar als usuaris amb porta a porta, caldria instal·lar tancaments electrònics als contenidors de les fraccions d’orgànica resta i envasos. Això es tindrà en compte en una fase futura.
Com es regularà la taxa, en els municipis en què es comenci a aplicar el 2024?
La recollida de les escombraries és un servei públic que han de fer els ajuntaments, però com que a l’Anoia hi ha molts ajuntaments petits, la deleguen al Consell Comarcal. Tot i que nosaltres fem el servei, les taxes municipals les posa i les cobra l’ajuntament. Aquestes taxes s’hauran d’aprovar en cada municipi, i l’organisme de gestió tributària de la Diputació haurà de fer les taxes per a cada municipi. Cada municipi serà diferent, hi haurà diferents taxes fixes i diferents taxes variables.
Des del Consell Comarcal, us heu trobat amb algun impediment o obstacle a l’hora de plantejar aquesta nova taxa?
El pagament per generació s’ha d’implantar i s’ha d’explicar bé, per això hem reservat el 2023 per fer la prova. També hem hagut de tenir en compte que al 2023 hi ha les eleccions municipals, i molts ajuntaments han preferit implantar la taxa amb els ajuntaments formats el 2024. Per això hem allargat la prova pilot, perquè no hi hagués cap problema. D’altra banda, amb els quatre anys que fa que hem implantat el porta a porta, encara s’arrosseguen alguns problemes, com ara números de registre erronis.
I el conjunt de la ciutadania, com ha rebut la notícia d’aquesta nova taxa?
La rebuda ha sigut de moment bona, a diferència de quan vam implantar el porta a porta. Amb el porta a porta, al principi va ser dur, perquè implica canviar els hàbits de la gent, i això va ser un problema. Ens vam trobar amb alguns barris que no volien canviar al sistema de porta a porta; va costar bastant, i encara costa. Però en general va anar bé, i la resposta va ser molt bona. La gent gran és la que va fer més preguntes i estava més capficada sobre com es faria, però després ha sigut la que més ha complert i la més receptiva. També la gent més jove; com que a les escoles s’han fet cicles formatius de reciclatge, la canalla ho té molt interioritzat. En canvi, els adolescents i la generació de 30, 40 i 50, suposo que per volum de feina i per altres coses, costa més. Però ara que ja estem acostumats al porta a porta, el debat per la nova taxa ha estat molt més lleuger.
“La gent gran és la que va fer més preguntes i estava més capficada sobre com es faria, però després ha sigut la que més ha complert i la més receptiva”
Avui en dia, hi ha alguna diferència en el percentatge de reciclatge de residus en funció del sistema de recollida?
Sí, els percentatges varien, però tant amb el porta a porta com amb l’Àrea Tancada, els percentatges estan per sobre del que demana la UE (la normativa vigent estableix que el reciclatge domèstic dels Estats membres l’any 2025 sigui del 65% dels envasos, el 75% del paper i cartró i el 50% de residus plàstics i alumini, entre d’altres). Amb el porta a porta, hi ha municipis que ronden el 70 i el 80% de reciclatge, i en tenim alguns entre els deu primers municipis amb major reciclatge de Catalunya. Per exemple, la Pobla de Claramunt, la Torre de Claramunt o el Bruc. Els que funcionen amb les Àrees Tancades ronden el 65 i el 70% de reciclatge. En els darrers anys, en el conjunt de la comarca hem passat d’estar els últims o penúltims de la cua de Catalunya pel que fa a reciclatge, a estar a la meitat. Hi ha 11 municipis grans que encara no estan fent l’aposta o estan treballant com han de millorar el reciclatge.
“Els objectius dels municipis que gestionem des del Consell Comarcal ara per ara són més que suficients, compleixen amb els objectius de reciclatge de la UE”
Segons l’ARC, la taxa de reciclatge de l’Anoia va ser del 55% l’any 2020. Teniu algun objectiu concret de reciclatge al qual vulgueu arribar a través d’aquesta taxa justa?
Els objectius dels municipis que gestionem des del Consell Comarcal ara per ara són més que suficients, compleixen amb els objectius de reciclatge de la UE. El problema és que nosaltres, a través d’Anoiaverda, només gestionem els residus de 22 municipis a la comarca, i en falten 11, que són els municipis grossos: Igualada, Masquefa, Piera, Montbui, Vilanova, etcètera. Estem en una comarca de més de 120.000 persones, i hem de tenir en compte que Igualada en té més de 40.000, Piera i Masquefa entre els dos sumen unes 25.000 persones més, Vilanova del Camí en té més de 12.000, i Santa Margarida de Montbui més de 10.000. La meitat de la població de l’Anoia està concentrada a la conca d’Òdena, i aquests municipis hauran de començar a implantar criteris de sostenibilitat per poder reciclar bé. Encara estan amb el contenidor, i això baixa el percentatge de reciclatge. Hi ha 80.000 persones que no estan fent el porta a porta, però l’estem fent a 30-40.000 persones, que són molts municipis però són petits. Ara, el conjunt de la comarca està al 55%, i nosaltres estem en una mitjana del 75%.