Font: Diputació de Barcelona i Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Qüestió de temps a Vilafranca del Penedès
La Setmana Europea de l’Energia Sostenible arrenca amb l’objectiu de sensibilitzar la població de la necessitat d’adoptar un nou model energètic.
Coincidint amb aquesta cita i fins a finals d’octubre, la Diputació de Barcelona donarà suport a desenes d’ens locals amb l’organització de més de 50 tallers, activitats educatives, exposicions, així com cessió de materials. Tenen l’objectiu de promoure actuacions com la rehabilitació energètica dels edificis, la producció d’energia a partir de fonts renovables, projectes d’autoconsum o de comunitats energètiques locals, així com de mobilitat sostenible eficient.
Del 26 al 30 de setembre se celebrarà la Setmana Europea de l'Energia 2022
El missatge d’aquesta edició es basa en què el nou model energètic ja s’està començant a instaurar, que és canvi que ja està en marxa i que cal que la implicació activa de tota la ciutadania: "Hi ha una moda que hauria de deixar de ser una moda, una tendència que tot i no haver estat sempre sí que hauria de quedar-se per sempre. Per presentar la única tendència que no hauria de passar de moda, aprofitem que tenim un model innovador i ben atractiu: El nou model energètic.”
Molts municipis organitzen jornades i activitats de portes obertes a projectes d'energia sostenible que podeu consultar a l'agenda de la Setmana. A la ciutat de Barcelona organitza jornades de portes obertes a equipaments eficients energèticament, instal·lacions fotovoltaiques i vermuts amb energia.
Qüestió de temps, un escape room contra el canvi climàtic
Una de les activitats principals que s’organitzaran és ‘Qüestió de temps’ en versió petit format. Es tracta d’un escape room de carrer que ajuda a entendre la importància d’actuar per reduir els efectes del canvi climàtic. Els participants hauran de superar en grup cinc proves. L’activitat està dirigida a públic major de 10 anys, té una durada de 15 minuts i estarà dinamitzada per dos educadors de la Diputació de Barcelona. Hi ha sessions previstes a Sant Just Desvern, la Nou de Berguedà, Súria i Sant Vicenç de Castellet, Granollers i Montornès del Vallès o Vilafranca del Penedès. Podeu consultar aquí el calendari previst i els municipis on s’hi podrà participar.
A través d'aquesta activitat es vol conscienciar la ciutadania sobre l’emergència climàtica i involucrar-la perquè emprengui accions de mitigació i d’adaptació, prendre consciència que es tracta d’una situació que interpel·la tothom comprendre que és "Qüestió de temps" que les conseqüències del canvi climàtic es manifestin amb més o menys intensitat, més tard o més d’hora, i que això depèn, en gran mesura, de les eleccions que cadascun de nosaltres emprenguem aquí i ara.
A més, s’organitzaran activitats com les xerrades amb jocs ‘Biomassa pel clima’, així com les activitats lúdiques ‘Pedalem pel clima’ i ‘Pedalem amb energia’. També es podrà veure com funciona una cuina solar i saber-ne més de l’energia sostenible amb els punts d’informació ‘Coneix l’autoconsum’ i ‘Mesurem amb energia’. Podeu consultar les dates i municipis on es podrà participar en aquestes activitats aquí.
Per últim, hi haurà visites comentades a les exposicions ‘Actuem amb energia’ i ‘Treballem per l’energia sostenible’ que podeu consultar aquí.
La Diputació de Barcelona en sintonia amb la Setmana Europea de l’Energia
Els objectius de la Setmana Europea de l’Energia s’alineen amb els de la Diputació de Barcelona, que recentment ha aprovat en ple el Pla Clima. Gràcies a aquesta acció, els centres, equipaments, accions i serveis de la corporació seran climàticament neutrals i autosuficients l’any 2030, és a dir 20 anys abans del que marquen els objectius europeus d’emergència climàtica.
També coincidint amb la Setmana Europea de la Mobilitat i la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, el Parc Mòbil de la Diputació de Barcelona explica el seu compromís amb la mobilitat sostenible. El Parc mòbil té una flota de 421 vehicles dels quals el 10 % tenen etiqueta zero i un 30 % són híbrids. En aquest marc, la Diputació de Barcelona treballa en la descarbonització de la seva flota de vehicles. És un dels eixos del Pla Clima, que vol afavorir la transició energètica i aconseguir la neutralitat climàtica l’any 2030. És a dir, 20 anys abans del que marca Europa. També preveu la reducció de consum energètic en centres, equipaments, així com accions i serveis.
En aquest sentit, la Diputació promou el compromís de tenir una flota de vehicles 100% elèctrica el 2030 i de generar 0 emissions locals. Així mateix, incorporarà motocicletes i bicicletes elèctriques i convencionals per fomentar la mobilitat sostenible.
Coincidint amb la Setmana Europea de la Mobilitat i la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, que se celebra del 26 al 30 de setembre, la Diputació instal·la una carpa itinerant amb vehicles elèctrics i híbrids de la corporació.