El projecte impulsat per l'entitat En bici sense edat compta amb la col·laboració de diverses regidories de l'Ajuntament
Durant els mesos d’octubre i novembre, les persones usuàries de la Residència Santa Maria i el Centre Gerontològic Vila-Nova, podran fer passejades pel municipi amb un tricicle elèctric adaptat que serà conduït per persones voluntàries.
El programa de voluntariat social En bici sense edat, que ofereix acompanyament a la gent gran i persones amb mobilitat reduïda a través de passejades en tricicles elèctrics adaptats, farà una prova pilot a Montcada i Reixac durant els mesos d’octubre i novembre per valorar la seva acceptació. Aquest projecte, que ja està implantat en 11 municipis de tota Catalunya, va ser presentat aquest dijous a la Casa de la Vila per part de María Elisa Ojeda, coordinadora de l’entitat En bici sense edat, que va estar acompanyada per l’alcaldessa, Laura Campos, i el regidor de Ciutadania i Participació Ciutadana, Juan Carlos de la Torre.
A Montcada i Reixac, aquesta prova pilot es farà amb persones de la Residència Santa Maria i el Centre Gerontològic Vila-Nova i es farà servir un tricicle elèctric que cedeix l’entitat impulsora del projecte, que compta amb la col·laboració de les regidories de Ciutadania i Participació Ciutadana, Serveis Socials i Mobilitat. Aquestes primeres passejades al municipi es faran a càrrec de persones voluntàries amb experiència, tot i que el projecte, està obert a tothom que estigui interessat en fer un voluntariat social conduint els tricicles. Totes les persones que vulguin participar-hi hauran de rebre una formació adient abans de poder utilitzar els tricicles adaptats. Les persones interessades a fer aquest voluntariat poden demanar més informació al Punt de Voluntariat, al correu voluntariat@montcada.org o al telèfon 662 30 38 81.
En bici sense edat va començar a Dinamarca l’any 2012 i durant tot aquest temps s’ha convertit en un projecte internacional que s’ha estès a 2.700 municipis de 52 països amb unes 35.000 persones voluntàries. Al 2016, Barcelona va ser la primera ciutat catalana en fer una prova pilot i, actualment, també està funcionant a Sant Just Desvern, Terrassa, Castelldefels, Granollers, Cardedeu, Mataró, Sant Cugat, Cornellà, Ripoll i el Pla d’Urgell.
Durant la seva intervenció, l’alcaldessa, Laura Campos, es va mostrar esperançada amb la possibilitat que aquest programa de voluntariat social també acabi quallant al municipi un cop acabi la prova pilot. “Es tracta d’un projecte que ens fa molta il·lusió perquè combina valors com la solidaritat, les relacions intergeneracionals i la mobilitat sostenible que s’emmarquen en la nostra estratègia de posar la persona al centre de les polítiques amb una sèrie d’actuacions que van des de la infantesa fins a la vellesa”, va dir Campos. Per la seva part, el regidor de Ciutadania i Participació Ciutadana, Juan Carlos de la Torre, va lloar aquest programa de voluntariat social perquè “pretén lluitar contra la soledat no desitjada i el risc d’exclusió social amb noves formes de voluntariat que serveixen per millorar les relacions socials i contribueixen a un envelliment actiu d’una manera sostenible”.
En bici sense edat s’emmarca en el programa Montcada Ciutat Amiga de les Persones Grans, per donar compliment als objectius vinculats a la promoció de les relacions intergeneracionals i a la lluita contra l’aïllament social.