Súria tindrà la primera instal·lació de plaques solars en un runam

Font: Regió 7

27/03/2023 - 08:07
Foto: Mireia Arso / Regió 7

Foto: Mireia Arso / Regió 7

Ocuparà una petita part del dipòsit del Fusteret, serà de titularitat municipal i abastirà tot l'enllumenat públic

Súria serà un dels primers municipis de Catalunya que comptarà amb un parc municipal d’energia solar fotovoltaica que cobrirà les necessitats de tot l’enllumenat públic i dels equipaments municipals durant vint-i-cinc anys, el que el convertirà en energèticament autosuficient a nivell públic. I, a més, serà el primer que ho farà aprofitant l'espai que ocupa un runam salí, en aquest cas el del Fusteret. D’aquesta manera, segons càlculs que ha facilitat el consistori, estalviarà més de 340.000 euros anuals, «el que permetrà incrementar la capacitat de finançament i inversió municipal».

La Diputació de Barcelona ha aprovat la concessió d’un ajut econòmic d’1.215.077 euros per fer realitat el parc solar, que segons les mateixes fonts és «la subvenció més elevada que ha rebut mai Súria per a un sol projecte».

Segons l'Ajuntament, Súria estalviarà més de 340.000 euros anuals amb la posada en marxa del parc municipal d'energia solar

La nova planta de generació fotovoltaica s’instal·larà en un extrem del runam del Fusteret, el que es coneix com dipòsit salí vell, en el marc d’un conveni que l’Ajuntament i l’empresa minera ICL (propietària de l’emplaçament) signaran per a la cessió gratuïta d’aquest espai, «atesa la manca de terrenys municipals per al desenvolupament del projecte i la voluntat de col·laborar en l’impuls de les energies verdes al municipi».

 

Plànol d'ubicació del camp solar AJUNTAMENT DE SÚRIA

 

L’actual Pla Director Urbanístic (PDU) de l’activitat minera ja permet la instal·lació de plantes d’energia solar en dipòsits salins, després de la modificació que la Generalitat va aprovar definitivament a final de l’any passat. Fonts municipals en destaquen precisament que «gràcies a aquesta ubicació, la instal·lació del parc solar no afectarà cap espai natural de la vila, a diferència d’altres projectes d’energia solar que han estat plantejats en diferents municipis». D’altra banda, asseguren que «l’impacte visual del futur parc solar municipal serà molt reduït a causa de la ubicació de les plaques en l’espai del dipòsit salí vell».

Segons han detallat, aquest ajut de l’ens provincial cobrirà el 90% del pressupost total del projecte, que és d’1,3 milions. El 10% serà aportat per l’Ajuntament, però s’estima que aquesta inversió municipal s’amortitzarà en pocs mesos gràcies a l’estalvi previst en despesa energètica. El titular de la instal·lació serà l’Ajuntament de Súria i el parc solar municipal constarà de 2.048 mòduls fotovoltaics que generaran fins a 1,16 milions de kWh anuals i permetran reduir les emissions de CO2 de 559.336 kg anuals.

Segons les mateixes fonts, el parc solar municipal tindrà una vida útil aproximada de vint-i-cinc anys «i, per tant, el seu funcionament no representarà en cap cas una prolongació de l’existència del dipòsit salí vell per sobre de les previsions actuals». Segons els càlculs, en aquests vint-i-cinc anys de vida útil l’Ajuntament podria estalviar més de 8,5 milions d’euros gràcies al funcionament de la instal·lació.

Fonts de l’equip de govern surienc destaquen que el futur parc solar municipal «és el projecte energètic més important en la història de la vila, i s’afegeix a altres iniciatives realitzades durant l’actual mandat per estendre l’ús d’energies renovables, amb bonificacions fiscals i noves instal·lacions solars en els equipaments públics». I hi afegeixen que l’aprovació de l’ajut econòmic de la Diputació per al projecte de parc solar «s’afegeix a la recent obtenció d’una altra subvenció de més d’un milió d’euros per al projecte de la nova Biblioteca Pública-Centre Cultural al Califòrnia, aprovada pel departament de Cultura de la Generalitat, i a les subvencions ja compromeses per al projecte del SAIAR de la gent gran».


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages aprova el projecte per instal·lar una coberta de plaques solars als edificis del camp de futbol municipal per tal que l’equipament sigui autosuficient. La instal·lació permetrà estalviar 4.000 euros l’any i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Notícia

L’Ajuntament de Manresa inicia la instal·lació d’una xarxa de calor amb caldera de biomassa per a tots els equipaments esportius del Congost.

Notícia

L'Ajuntament de Sant Feliu de Codines posarà en marxa el projecte d’instal·lació de plaques fotovoltaiques que proveirà d'energia renovable diversos equipaments municipals.

Butlletí