Bassa d'amfibis al parc del Pi Gros a Sant Vicenç dels Horts

Font: AMB

14/07/2023 - 12:00

Nou recurs educatiu i de biodiversitat als parcs metropolitans.​

Des del 10 de juny ja està disponible com a recurs educatiu la nova bassa d'amfibis del parc del Pi Gros. El nou equipament es va poder visitar durant la celebració del Dia del Medi Ambient, una jornada de sensibilització ambiental adreçada a les famílies i organitzada per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts amb la col·laboració de l’AMB. Durant tot el dia es van dur a terme diverses activitats que volien ser una mostra de tot el que han treballat els alumnes d'alguns centres educatius del municipi a través de projectes participatius basats en la metodologia d’aprenentatge servei (ApS).

Entre les diverses propostes, n'hi havia una de dedicada al descobriment de la bassa d’amfibis. Els participants van poder conèixer la importància de la creació de la bassa en relació amb la millora de la biodiversitat del parc i van descobrir la fauna que ja comença a habitar-la. A més, van poder observar algunes espècies d’amfibis, com el capgròs de gripau comú i el capgròs de gripau corredor, i algunes larves de libèl·lules.

La creació d’aquest nou equipament del parc està associada al projecte participatiu “Creació d’una bassa d’amfibis al parc del Pi Gros”, que han dut a terme els alumnes de 4t de primària de l’Escola Sant Jordi durant aquest curs i l’anterior. El curs passat es va fer un aprenentatge previ a la creació de la bassa, en què els joves van conèixer el futur espai, que seria una petita extensió de la riera de Sant Josep amb aigua permanent tot l’any i on ja hi havia presència d’alguns amfibis.

Durant el mes de maig del 2023 es van fer les obres de la bassa amb la col·laboració de la Societat Catalana d’Herpetologia. Es van plantar més de 80 plantes aquàtiques de diverses espècies com el lliri, la menta d’aigua i l’asprella. Aquesta actuació s’emmarca dins el Pla de millora de la biodiversitat de l’AMB i té com a principal objectiu donar refugi als amfibis, un grup faunístic molt amenaçat per la pèrdua d’hàbitats aquàtics i que aporta molts beneficis socioambientals com, per exemple, el control de la proliferació de mosquits.

Amb el pas del temps, a la bassa serà possible observar amfibis protegits com el tòtil i la granota verda, i també altres espècies com libèl·lules, ocells i petits mamífers que s’hi apropen a beure. 

La bassa d'amfibis serà també un nou espai participatiu al parc del Pi Gros; un punt de trobada per a centres educatius, famílies i la ciutadania, on es podran executar activitats educatives relacionades amb aquest ecosistema, es duran a terme actuacions de manteniment (plantacions, creació de petits refugis, etc.) i es farà seguiment de la presència de fauna.
 


 

Relacionats

Notícia

Cada any el departament d’Acció ambiental de l’Ajuntament participa en el projecte Orenetes que organitza l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), una iniciativa d’estudi dels ocells i el medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum).

Article

Creada conjuntament pels serveis d'educació ambiental i l'equip d'educadores de les escoles bressol municipals, aquest nou recurs s'incorpora al catàleg d'activitats educatives per als pròxims cursos.

Notícia


El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat ampliar la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Delta del Llobregat, que a partir d’ara passa a denominar-se Aiguamolls del Delta del Llobregat.

Butlletí