El Mercat Municipal de Mollet del Vallès vol reduir l'ús d'envasos de plàstic d’un sol ús

Font: Ajuntament de Mollet del Vallès

04/12/2023 - 10:17

Les parades del Mercat Municipal proposen accions de millora per reduir l'ús d'envasos de plàstic d’un sol ús.

Aquesta és una de les conclusions que s’ha extret de l’estudi participatiu per analitzar la generació d’envasos de plàstic d’un sol ús (bosses, safates de porexpan, carmanyoles, entre d’altres) al Mercat Municipal i trobar possibles accions per reduir-lo.

El repte Territori plàstic zero està liderat per l'Ajuntament de Mollet del Vallès i té l'objectiu de reduir la generació de residus plàstics al municipi. A través del projecte “Mercat zero envasos” s'ha dut a terme un estudi participatiu durant els darrers mesos amb la participació de les parades del Mercat Municipal, de l’alumnat de secundària de l’Institut Aiguaviva i de la ciutadania, que han col·laborat en la realització d’una enquesta i en 3 sessions de treball.

Per dur a terme el seu treball, l’alumnat de l’Institut Aiguaviva ha dut a terme una formació en residus i en prevenció dels mateixos. A més, han realitzat les enquestes d’aquest treball. 

Els principals resultats de l’estudi són: 

- Les parades del Mercat declaren estar molt preocupades per la generació de residus plàstics al món i també molt motivades a fer canvis, tant individuals com col·lectius, per reduir-ne la generació al Mercat Municipal.

- Les principals causes d’utilització d’envasos plàstics d’un sol ús al Mercat Municipal són: preu, la comoditat, hàbits de consum, higiene o  preferències de la clientela.

- Algunes parades del Mercat ja fan, de manera independent, accions per prevenir la generació d’aquests residus plàstics com per exemple cobrar les bosses de plàstic o abans de donar un envàs de plàstic d’un sol ús, preguntar a la clientela si el necessita.

- Les accions de millora que proposen per reduir l’ús d’envasos plàstics d’un sol ús al Mercat són: campanyes i tallers per la clientela, incentius i penalitzacions i donar més facilitats als clients.

Segons ha explicat la regidora d’Educació, Noa Monràs González, “volem reduir el consum de plàstic d’un sol ús, no només al Mercat Municipal sinó també conscienciant a la gent que ve a comprar perquè no els utilitzin als seus domicilis. La reducció d’aquest material és difícil, però s’ha vist un augment de la conscienciació de la ciutadania i això és essencial per aconseguir l’objectiu del projecte”.

Aquesta campanya és la continuació de la campanya Mercats Sostenibles de la Diputació de Barcelona, que es va dur a terme durant els mesos d’octubre i novembre de l’any passat i en la qual va col·laborar l’alumnat de l’escola Anselm Clavé. Mercat Zero Envasos és una campanya que compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya a través del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Hub B30: Més enllà de la circularitat, i de l’Agència de Residus de Catalunya.

 


 

Municipis: 
Vallès OrientalMollet del Vallès

Relacionats

Article

49 equips participants i gairebé 20.000 € recaptats per entitats ambientals a la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya. Gràcies als participants s'ha alliberat una tona de deixalles a l’espai natural d’Osona pel que han passat.

Article

Abans de la implantació del sistema Porta a Porta, el percentatge de recollida selectiva de residus era del 45 %.

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Butlletí