Santa Coloma de Gramenet incrementa el pressupost per a neteja

21/02/2024 - 08:00

L’Ajuntament fa una licitació de més 152 milions d’euros per a una ciutat més neta i confortable. Els nous contractes de recollida de residus, neteja i manteniment de via pública reforçaran aquests serveis

L’Ajuntament treballa perquè Santa Coloma continuï essent una ciutat agradable per viure amb la millora continua de la neteja, el confort, l’accessibilitat i la seguretat de l’espai públic, així com per incrementar de manera important la recollida selectiva de residus conforme als objectius previstos a la normativa actual.

Amb aquest propòsit, la Junta de Govern ha aprovat l’inici de dues licitacions. La primera inclou la neteja viària i recollida de residus, la recollida selectiva domiciliària i comercial, i la de voluminosos. L’altra licitació implica la millora de la conservació i el manteniment del paviment de calçades i voreres de la ciutat.



Nou contracte de recollida de residus i neteja

En el marc de l’Acord Metropolità pel Residu Zero (2019), la nova licitació estableix els mecanismes i les eines per aconseguir els objectius de reciclatge del 55% el 2025, tal com fixa la Directiva de residus de la UE.

Actualment, els serveis de recollida i neteja es presten amb dos contractes diferenciats que finalitzen aproximadament en la mateixa data. Per a una millor eficàcia del servei, l’Ajuntament ha decidit realitzar ara una sola licitació dividida en 4 lots o grups.

Els 2 primers inclouen la recollida de residus de rebuig i la neteja viària, i la recollida selectiva de residus (orgànics, vidre, cartró i paper) i de voluminosos (mobles i trastos vells), que es licitaran per 8 anys, amb dues pròrrogues anuals previstes, i un pressupost estimat de gairebé 18 milions d’euros anuals.

Amb la prioritat de millorar la qualitat de l’espai públic a tots els barris de la ciutat, sota criteris de sostenibilitat i eficiència, aquest contracte de serveis serà el més important de la història del nostre Ajuntament.

 

Impuls a la recollida selectiva i el reciclatge

El plec contempla, com a novetats, l’augment de la freqüència de la recollida selectiva i del rentat de contenidors, la creació de brigades immediates, i la incorporació de vehicles elèctrics. Es crea també el nou servei de recollida comercial d’envasos i es reforcen els equips de recollida orgànica, paper i cartró, en aquest sector.

En la neteja viària, s’amplien els serveis amb la incorporació de la neteja de taques al paviment amb hidropressió i el nou fregat de voreres. El contracte obre la possibilitat de realitzar, en alguns àmbits, una prova pilot per a la recollida porta a porta en l’àmbit domèstic i de fer un tancament de contenidors que funcionarien amb una identificació de les persones usuàries.

A més, es renovarà el parc de contenidors amb un tercer lot de licitació, per un import de 3.141.204 euros; i s’implantarà, amb un quart grup i durant 4 anys, una plataforma de control i seguiment de la prestació dels serveis, que complementarà l’actual control de qualitat que inspecciona l’activitat i detectarà possibles millores.

 

Millores en el manteniment de la via pública

El nou contracte de serveis i obres per a la conservació i el manteniment del paviment de calçades i voreres continuarà garantint la seguretat de les persones vianants i els vehicles, a més de la mobilitat i accessibilitat; promourà la sostenibilitat i, en resum, millorarà la qualitat de l’espai públic.

Amb un pressupost de 4.716.040 euros per 4 anys, i la licitació prorrogable 1 any, inclou la pavimentació integral, el cobriment de sots, les reparacions de paviment i escocells, les construccions d’embornals i guals, i les reposicions de pilones i baranes, entre d’altres actuacions.

El reforç de l’escaneig del paviment i de les actuacions d’urgència i emergència, la senyalització horitzontal, els tancaments metàl·lics i la protecció de talussos, són algunes de les novetats del plec de licitació.

 


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El projecte ‘Economia circular comunitària’ sensibilitza sobre la importància d'introduir petits canvis en els nostres hàbits de consum com gestionar els residus o comprar productes de proximitat.

Notícia

Els propers dies es col·locaran deu papereres d’autocompactació al districte de Ciutat Vella. Es tracta de papereres de gran capacitat previstes per a espais d’ús intensiu, que permeten augmentar cinc vegades el volum de recollida de residus d’una paperera estàndard. La prova pilot servirà per valorar-ne l’extensió a altres punts de la ciutat.

Article

La Festa Major del barri de Sants de Barcelona ha engegat una prova pilot amb quatre comissions voluntàries d’un servei de recollida selectiva dels guarniments.

Butlletí