Font: Lleida
El municipi de la Noguera és un dels primers de Catalunya que subministra llum als veïns amb plaques solars públiques
Castelló de Farfanya (Noguera) ha posat en marxa la primera comunitat energètica de Ponent amb la instal·lació d'un sistema de 240 plaques solars en cinc edificis municipals. Concretament, 71 plaques estan destinades al consum municipal i les 169 restants abasteixen d'energia 33 habitatges i dos negocis del poble.
D'aquesta manera, Castelló de Farfanya és un dels primers municipis a Catalunya que subministra llum als seus veïns amb plaques solars públiques. La instal·lació ha entrat en funcionament aquest mes de gener i preveu un estalvi del 40% en el consum dels edificis municipals, mentre que els veïns que s'han adherit a la comunitat energètica s'estalviaran 400 euros anuals de mitjana sobre la factura de la llum.
La instal·lació fotovoltaica al municipi de la Noguera està preparada per subministrar energia a una seixantena d'habitatges, i han estat 33 les famílies que s'han adherit a la iniciativa. L'alcalde de Castelló de Farfanya, Omar Noumri, ho considera "tot un èxit", ja que la iniciativa és "molt nova" i la gent "no s'aventura a apuntar-s'hi". Els veïns paguen una taxa d'entre 76 i 106 euros –depenent de la potència– per fer ús de l'energia de les plaques solars.
Estalviar en la factura elèctrica d'habitatges i locals a través de l'autoconsum i millorar la gestió energètica són els objectius pels quals l'Ajuntament ha impulsat la comunitat energètica. De fet, treballar en la sostenibilitat del medi és una de les prioritats de govern.
Noumri assegura que la iniciativa és una manera d'incentivar a la població per contribuir a la lluita del canvi climàtic. "No només treballem per instal·lar plaques i posar-les en funcionament, sinó també en el canvi d'hàbits per millorar l'eficiència energètica", ha dit.
En aquest sentit, la posada en marxa de la iniciativa compta amb la figura del gestor energètic per assessorar els usuaris sobre el seu consum d'energia fotovoltaica. "Sabem que el sistema és nou i sense un acompanyament no en trauríem el seu potencial", ha considerat l'alcalde. Pel que fa a una segona fase de promoció de la sostenibilitat, el consistori estudia l'aposta pel sistema de bateries virtuals al dipòsit municipal, un dels edificis que més energia consumeix del municipi.
Innovació des del món rural
Noumri considera important que neixin iniciatives d'energia verda en els entorns rurals, i assegura que ser un territori demogràficament petit no és un impediment per innovar.
De fet, apunta que la poca població fa que la zona urbana sigui més reduïda i que propostes com les de la comunitat energètica arribin a tots els veïns del poble. En tot cas, ha alertat que "les grans ciutats també han de fer els deures", i ha instat les institucions, la ciutadania i els sectors econòmics a "anar de la mà" per fer front a l'emergència climàtica.
Castelló de Farfanya és un dels pobles fundadors de l'Associació de Municipis per l'Energia Pública (AMEP), entitat que treballa per assolir una sobirania energètica.