Més profit alimentari als menjadors escolars de Viladecans

02/11/2024 - 20:26

El pla Escoles #JoAprofito guia les escoles Montserratina i Marta Mata de Viladecans a aprofitar més del 90% del menjar en el servei del migdia.

Des de la cuina a la taula, tota acció per prevenir que els aliments acabin a les escombraries té el seu impacte. Així ho han comprovat ambdues escoles, que han posat el focus en petites accions per contribuir a evitar el malbaratament alimentari. Es tracta d’una iniciativa del Pacte Viladecans pel Clima iniciada el curs passat amb el suport de l’Ajuntament i l’entitat social Espigoladors, especialitzada en aprofitament alimentari.

Des de planificar la quantitat dels àpats en funció de l’interès dels comensals a fer conscient l’alumnat que és millor demanar per repetir que acabar llençant un aliment perquè ja estàs saciat. Tot suma, o en aquest cas, resta del malbaratament.

La conscienciació s’estén entre tots els agents implicats de la cuina a la taula.


Més d'un terç de reducció

Als menjadors escolars de Catalunya es malbaraten més de mil tones anuals d’aliments. Els primers resultats de l’experiència, amb uns 250 comensals en total, han aconseguit reduir entre un terç i la meitat dels aliments que es llençaven, que són entre tres i set quilos per dia i centre.

El Pacte Viladecans pel Clima treballa en impulsar iniciatives per reduir el malbaratament i, així, contribuir des del dia a dia de tothom a actuar davant l’emergència climàtica. Planificar dinars i compres, conservar bé els aliments o reaprofitar restes per fer altres plats, són algunes mesures per fer realitat aquella dita de sempre de que “el menjar no es llença”.

 


 

Categories: 
Municipis: 
Baix LlobregatViladecans

Relacionats

Article

MENTALI es va posar en marxa l’any 2017 amb l’objectiu de recuperar l’excedent alimentari  provinent de les cuines dels menjadors escolars i destinar-lo a població vulnerable mitjançant àpats nutritius i de qualitat. Des del punt de vista social, vol garantir la inclusió i promocionar la solidaritat comunitària.

Article


 

Viladecans i Torrelles de Llobregat han donat un pas endavant decisiu en la lluita contra la contaminació per plàstics amb la implementació de mesures innovadores que podrien marcar un abans i un després a nivell europeu. En el marc del projecte ERIC, impulsat per Zero Waste Europe, aquests municipis catalans estan adoptant estratègies valentes per reduir dràsticament els residus plàstics.

Entrevista
Albert Planell Saurí, director de l'Agència de Residus de Catalunya

Butlletí