L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha habilitat en els darrers anys una trentena de punts de recollida d'oli usat, a tots els barris, amb contenidors especials per dipositar-lo. L'oli d'origen domèstic és un residu molt contaminant i el seu reciclatge comporta importants beneficis mediambientals.
L’alcaldessa de Santa Coloma, Mireia González ha presentat a la plaça Olimpo la reedició de la campanya municipal de recollida d'oli domèstic que té com a objectiu fomentar entre la ciutadania la recollida i reciclatge de l’oli domèstic ja utilitzat.
Sota el lema “Recicla el teu oli domèstic i protegeix el medi ambient!” l’Ajuntament vol augmentar la complicitat de la ciutadania en la recollida de l’oli usat.
Per sensibilitzar a la població sobre la importància de separar aquest residu i fomentar el seu reciclatge, la campanya ens recorda que Santa Coloma ja disposa d’una trentena de punts de recollida d’oli distribuïts per tots els barris, on es troben contenidors especials per dipositar l’oli domèstic utilitzat -d’oliva, gira-sol… O provinent de les conserves-.
Podeu consultar els punts de la xarxa de contenidors de recollida d'oli usat repartits per tota la ciutat a www.gramenet.cat/recollidaoli.
La ciutadania hi ha de deixar l’oli en ampolles tancades -preferentment de plàstic-, i per facilitar encara més aquest procés de recollida a les llars colomenques i agilitzar l'emmagatzematge de l'oli, es repartiran 3.000 embuts reutilitzables que ajuden a omplir les ampolles.
L'alcaldessa, Mireia González, ha fet una crida a la participació en aquest procés de recollida i reciclatge, "hem de reduir al màxim els residus que arriben al clavegueram, i l'oli és un residu molt contaminant que té un impacte directe en el medi ambient en arribar als rius i mars, on fa molt de mal a l'ecosistema. Per tant, hem de ser capaços de reciclar bé l'oli i ho tenim més fàcil amb els contenidors que hem instal·lat a carrers i places i els embuts que repartirem per fer-los servir a les ampolles que després deixarem als punts de recollida".
El lliurament dels embuts es farà en el marc de les accions informatives als 6 districtes de la ciutat on s’instal·laran carpes ciutadanes per fer difusió de la campanya.
Amb el reciclatge de l'oli domèstic s'aconsegueixen avantatges per a tots i totes, i per partida doble: per una banda, s’evita la contaminació dels espais públics i, per l'altra, cada litre que es recicla es pot transformar en un litre de biocombustible dièsel, sabons i altres productes respectuosos amb el medi ambient.
No reciclar l’oli, es paga molt car
Actualment, cada colomenc o colomenca utilitza una mitjana de 4 litres d’oli de cuina a l’any, però dues terceres parts d’aquest oli no es recicla, i acaba al clavegueram.
L’oli d’ús domèstic que llencem per l'aigüera obstrueix les canonades de casa i el clavegueram, i pot causar, a les llars, inesperades fuites d’aigua que ens inunden o embussos que ens deixen les piques plenes d’aigua estancada.
A més, augmenta la contaminació de rius i mars, afavoreix les plagues urbanes i en resum, deixa l’ecosistema molt malmès.
L’oli és un residu molt contaminant que circula per l’aigua generant organismes dolents per a la salut i causants de males olors.
De fet, una única gota d’oli pot arribar a contaminar fins a 1.000 litres d’aigua i encareix, per tant, la depuració de l’aigua.