Font: Ajuntament de Viladecans
Les abelles no solen viatjar més enllà d’un quilòmetre, però a Viladecans n’hi ha algunes que fins i tot canvien de província. Això és possible gràcies a una iniciativa educativa i ecològica que l'Ajuntament va començar l'any 2023 amb l'Escola Miquel Martí i Pol, i a la qual aquest curs s’ha incorporat l'Àngela Roca.
A través del programa REDICAT les dues escoles han participat en el trasllat de dos eixams d'abelles des de la ciutat fins als municipis de Riner, a Lleida, i d’Alcover, a Tarragona. L'experiència, en col·laboració amb les escoles d’aquests pobles, permet que ruscos d’abelles retirats d’espais urbans no adequats a Viladecans tinguin una segona oportunitat en indrets rurals on ser cuidades per produir mel. A més, apropa el valor de les abelles als infants de forma didàctica i divertida a través de diversos tallers relacionats amb les abelles i els pol·linitzadors.
La tinenta d’alcaldessa de Medi Ambient, Encarna García, apunta que aquesta fórmula “permet que els infants del món urbà i el rural no es donin l’esquena i comparteixin la cura per la natura, que és clau per al futur davant l’emergència climàtica”.
Amb la posada en marxa l’any 2019 de l’equipament municipal d’educació ambiental de la Casa de les Abelles, l’Ajuntament va intensificar la seva aposta per sensibilitzar sobre la importància d’aquests insectes aliats per a la vida humana per la seva tasca pol·linitzadora que genera aliments i biodiversitat. Aquest espai compta amb una programació estable d’activitats oberta a tots els públics.
El projecte REDICAT
El projecte REDICAT promou el “rescat” a través de caixes-niu d’eixams d’abelles, que es perden i que podrien instal·lar-se en indrets urbans on podrien provocar molèsties. Són precisament aquests eixams els que es traslladen a municipis rurals. El projecte es vehicula a través de l’Associació d’Amics de les Abelles.