Vilassar de Mar activa els contenidors intel·ligents

10/01/2025 - 09:09

El dilluns 25 de novembre es van activar els contenidors intel·ligents per a la recollida de residus orgànics (marró) i de resta (gris) a Vilassar de Mar amb l’objectiu de millorar els actuals índexs de reciclatge i complir amb les directives europees.

L'Ajuntament posa en marxa el 25 de novembre de 2024 el nou sistema de recollida de residus amb contenidors intel·ligents a les fraccions d’orgànica (marró) i de resta (gris), un sistema que ha de permetre incrementar els índexs de recollida selectiva al municipi. Els altres contenidors -paper-cartró, envasos i vidre- continuaran oberts com fins ara.

Amb les dades del 2023, separem selectivament un 48% dels residus que produïm i la normativa europea estableix percentatges de reciclatge molt més elevats per als anys vinents (any 2025: 55%; any 2030: 60%; any 2035: 65%) i sancions per als municipis que els incompleixin. 

Amb l’objectiu de millorar aquestes dades, a l'estiu vam substituir els antics contenidors de la via pública per uns de més moderns, accessibles i adaptats a les noves normatives mediambientals. Ara, però, és hora de fer un pas més. Per això, implantem un nou sistema de recollida de residus amb contenidors intel·ligents.

El nou model amb contenidors intel·ligents ha de permetre reduir la generació de la fracció resta i la seva incineració, conscienciar sobre la generació de residus i augmentar la sensibilització ambiental.

Els contenidors d'orgànica i resta s'obriran amb targeta o aplicació de mòbil.  

El sistema de contenidors intel·ligents no és complicat, per participar-hi correctament només hem de separar bé els residus, apropar-nos als contenidors, obrir-los amb la targeta identificativa o aplicació de mòbil, i dipositar les deixalles en el que correspongui. Aquest sistema permetrà obtenir dades dels usos que es facin dels contenidors de les fraccions de resta i d'orgànica per habitatge; i implantar una taxa justa d’escombraries, amb la qual qui recicli més, pagui menys.

 

Fiscalitat justa

Les ordenances fiscals del 2025 tindran un important canvi respecte dels anys anteriors, i és que la normativa europea obliga tots els Ajuntaments a cobrir el cost del servei de recollida de residus directament amb l’ingrés de la taxa. 

La nova taxa de residus dona compliment de la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus, terres contaminats i per a una economia circular, que obliga en el seu article 11.3 els ajuntaments a implantar o tenir una taxa per finançar el cost del servei de recollida de residus. Aquesta llei, que és una transposició d’una directiva europea, obliga, a més, a que la taxa ha de permetre implantar sistemes de pagament per generació. Això implica que les entitats locals han d’incorporar elements que tinguin en compte el comportament dels ciutadans en la generació de residus. 

Des de l’Ajuntament, en aquest escenari, s’ha optat per implantar el 2025 un nou model de taxa amb una part de la quota fixa i una altra de variable -aquesta darrera, la variable, no es pagarà fins al 2026-. Amb aquest nou model -vinculat al sistema de contenidors tancats intel·ligents que es va implantar el 25 novembre-, es busca incentivar el reciclatge de les llars i reduir la brossa que va a parar al contenidor de resta (gris), que encareix molt els costos del servei. 

Pel que fa a la taxa de residus domèstica, amb el nou model hi haurà una part fixa que serà de 210 euros/habitatge, que és la que es pagarà el 2025, i una part variable. La part variable, que pot anar de 0 fins a 46,30 euros, és la que es pagarà el 2026 en funció de l’ús que cada llar hagi fet l’any 2025 dels contenidors d’orgànica i de resta, que són els que s’han tancat, i de les aportacions a la deixalleria (tant la fixa com la mòbil). La taxa contempla diferents bonificacions socials en la part fixa, en concret del 50% quan els ingressos de la unitat familiar de 2 o menys membres no superen l’import del salari mínim interprofessional o quan els ingressos de la unitat familiar de més de 2 membres no superen l’import del doble del salari mínim interprofessional (per gaudir d’aquesta reducció, s’ha d’acreditar abans de l’1 de març de l’any de meritació).

La part variable, que no es començarà a pagar fins al 2026, va vinculada al nombre de vegades a l’any que les llars utilitzin els contenidors de resta, d’orgànica i la deixalleria durant l’any anterior. Per fer el càlcul durant el 2025, el tram de quota variable queda recollit de la següent forma. La fracció resta contempla 4 trams: de 0 a 26 aportacions, 28,49 euros; de 27 a 52 aportacions, 32,47 euros; de 53 a 156 aportacions, 38,69 euros i de 157 aportacions o més, 46,30 euros. Aquesta xifra es pot reduir en funció de les aportacions al contenidor d’orgànica. De 27 a 52 lliuraments anuals a l’orgànica, es restaran 3,86 euros; de 53 a 104, es restaran 9,95 euros, i de 105 o més, es restaran 15,89 euros. En el supòsit d’autogestió de les restes orgàniques a través del compostatge casolà s’aplicarà el tram de més aportacions a l’orgànica. Un cop aplicada la reducció a l’orgànica, la xifra resultant encara es pot arribar a reduir més en funció de les aportacions realitzades a la deixalleria: de 3 a 6 aportacions anuals, restarà 3,90 euros; de 7 a 10 aportacions, 7,07 euros; d’11 a 14 aportacions, 10,64 euros, i a partir de 15 aportacions o més, restarà 12,60 euros. D’aquesta manera, la part variable pot arribar a ser de 0 euros en el cas de fer el mínim d’ús del contenidor de resta (de 0 a 26 lliuraments anuals), el màxim ús del contenidor d’orgànica (105 usos o més) i el màxim d’aportacions a la deixalleria (15 o més).

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Amb el lema ‘Vilassar de Mar, viu-la’ es convida a cuidar i valorar l’entorn, participant activament en la preservació del medi ambient a través del reciclatge

Notícia

Es lliuraran targetes que permetran obrir-los per dipositar-hi la fracció que correspongui: orgànica, envasos, paper o resta

Notícia

La recollida de residus amb contenidors intel·ligents s’iniciarà aquest juny als barris de la Balconada i Cal Gravat de Manresa.

Butlletí