2.200 milions de microplàstics viatgen cada any per l'Ebre fins al Mediterrani

Font: Xavier Duran. CCMA

09/01/2020 - 12:12

Cada any, el riu Ebre aboca al mar Mediterrani 2.200 milions de microplàstics, segons un estudi de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).  Els microplàstics són partícules o filaments que mesuren menys de 5 mil·límetres. Una part prové de la degradació de plàstics més grans, però d'altres s'utilitzen en aquesta forma en productes cosmètics o higiènics.

Cada any, el riu Ebre aboca al mar Mediterrani 2.200 milions de microplàstics, segons un estudi de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB). Els resultats es publiquen a la revista "Science of the Total Environment".  

Els microplàstics són partícules o filaments que mesuren menys de 5 mil·límetres. Una part prové de la degradació de plàstics més grans, però d'altres s'utilitzen en aquesta forma en productes cosmètics o higiènics.

Segons els autors, fins ara els estudis s'han centrat a avaluar la seva presència en mars i oceans. Però aquest és el primer que en mesura el transport en el delta de l'Ebre, en tres àmbits diferents: les platges del nord del delta, les aigües més superficials i els sediments del llit del Delta. La recerca demostra que els rius són la principal font de contaminació dels oceans per microplàstics.

Tot i la quantitat mesurada, les concentracions al delta de l'Ebre són mitjanes-baixes quan es comparen amb altres estuaris. Laura Simón, una de les autores n'explica les causes: "S'ha de tenir en compte que el cabal de l'Ebre està fortament regulat per les preses de Riba-roja i Mequinensa, que podrien estar actuant com un primer filtre per a aquests contaminants i reduir així la quantitat de microplàstics que arriben al Delta".

Per això, els autors creuen que l'abundància de microplàstics és encara més gran en rius amb zones urbanes pròximes i amb una pressió humana més elevada.

Els valors mesurats en els sediments de la llera del riu són entre 3 i 6 vegades més grans que els trobats a les platges del Delta. Això es deu al fet que els últims haurien estat distribuïts pels corrents i perquè la falca salina, l'espai que separa l'aigua dolça i la salada, fa disminuir la velocitat del flux i augmenta el temps de retenció dels microplàstics.

Algunes de les fibres trobades al Delta (ICTA-UAB)

El 70% dels microplàstics trobats al delta de l'Ebre es corresponen amb fibres sintètiques. Aquestes arriben, majoritàriament, pel rentat domèstic i industrial de peces de roba, segons un estudi de la Universitat de Barcelona. Posades una darrere l'altra, aquestes fibres assolirien una longitud de 600 quilòmetres.


 

Categories: 

Relacionats

Acte
02/02/2025 - 00:00
Acte
08/06/2025 - 00:00
Acte
30/04/2025 - 00:00

Butlletí