Font: Xavier Duran. CCMA
L'informe anual d'Ecologistes en Acció assenyala que, tot i les pluges generalitzades, els nivells de certs contaminants continuaven per sobre dels recomanats per l'Organització Mundial de la Salut
Tota la població de Catalunya va respirar aire contaminat el 2018, tot i les pluges abundants que van ajudar a reduir les concentracions de certes substàncies. Aquest seria el resum de l'informe sobre la qualitat de l'aire que Ecologistes en Acció publica cada any i que ha presentat aquest dimarts.
L'informe es basa en les dades recollides en gairebé 800 estacions oficials de mesurament instal·lades a tot l'Estat espanyol i, entre aquestes, en les 135 situades a Catalunya. L'anàlisi indica que el 2018 es va produir una reducció general dels nivells de contaminació de partícules en suspensió i d'òxids de nitrogen i de sofre.
Aparentment, aquesta reducció recupera la tendència decreixent d'aquests contaminants iniciada el 2008 amb la crisi econòmica. Però la causa ha estat principalment la primavera més plujosa des del 1965 -registres excepcionals de més de 1.000 mil·límetres de precipitacions acumulades en més de la meitat de les comarques, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC)- i a un hivern i una tardor humits. Tot i així, a l'Àrea Metropolitana de Barcelona es va tornar a incomplir el límit legal de diòxid de nitrogen i, en el Port de Tarragona, el de partícules de diòxid de sofre.
En canvi, la prolongada calor estival ha mantingut elevats els nivells d'ozó. No es tracta de l'ozó estratosfèric, essencial per protegir-nos de la radiació ultraviolada del Sol, sinó de l'ozó troposfèric. Els nivells es mantenen estacionaris o fins i tot a l'alça, degut a l'increment de les temperatures mitjanes i de les situacions meteorològiques extremes, com ara les onades de calor estivals.
Segons l'informe, durant el 2018 tota la població i tot el territori català han seguit exposats a concentracions d'ozó perilloses per a la salut humana i vegetal. Això s'ha produït especialment a les zones rurals situades a sotavent -és a dir, en contra de la direcció del vent- de la ciutat de Barcelona i del pol químic de Tarragona.
No s'elaboren els plans obligatoris de millora
Segons Ecologistes en Acció, tot i que els Plans de Millora de la Qualitat de l'Aire són obligatoris, en el cas de l'ozó la Generalitat de Catalunya n'està ometent l'elaboració i l'aplicació. A més de la salut humana, l'ozó també perjudica conreus i boscos.
Pel què fa al benzo(a)pirè, un compost cancerigen, l'informe assenyala que 19 de les 26 estacions que han mesurat aquest contaminant a Catalunya han superat la recomanació de l'OMS.
A les estacions de Constantí i de la Universitat Laboral de Tarragona també es van produir mitja desena de superacions del límit legal semihorari de sulfur d'hidrogen.
Per valorar la població exposada, l'informe s'ha basat en els valors màxims de contaminació recomanats per l'OMS. Però assenyala que si es prenen els estàndards de la normativa vigent, que són més laxos, la població que va respirar aire contaminat per sobre dels límits legals seria de 3 milions d'habitants en l'Àrea de Barcelona, la Plana de Vic i el Prepirineu.
Pel que fa a la superfície exposada a nivells de contaminació que excedeixen els legalment permesos per a protegir els cultius agrícoles i els ecosistemes naturals, va assolir els 22.000 quilòmetres quadrats, és a dir, dues terceres parts del territori català.
Pel que fa al conjunt de l'Estat, més de 45 milions de persones, el 97% de la població, van estar exposades a nivells de contaminació que superen les recomanacions de l'OMS. Prenent els valors límit establerts per una directiva europea i el Reial Decret del 2001, la contaminació excessiva hauria afectat 14,9 milions de persones, el 31,8% de la població.
Reduir el trànsit, l'única solució
Ecologistes en Acció recorda que, segons l'Agència Europea de Medi Ambient (AEMA), cada any es registren fins a 30.000 morts prematures a l'Estat espanyol per afeccions derivades de la contaminació de l'aire. Els costos sanitaris derivats de la contaminació atmosfèrica representen almenys 50.000 milions de dòlars a l'any, un 3,5% del PIB espanyol, segons el Banc Mundial. En aquesta xifra no s'inclouen els danys a cultius i a ecosistemes naturals. I corregir això, segons l'entitat, només es pot fer d'una manera: "L'única forma de millorar la contaminació de l'aire a les ciutats és disminuir el trànsit rodat, amb mesures eficaces de reducció del vehicle privat com el peatge urbà i potenciant el transport públic, la bicicleta i el trànsit per als vianants."
En la presentació de l'informe, que s'ha fet a Madrid, Paco Segura, coordinador d'Ecologistes en Acció, ha destacat els beneficis de la zona de baixes emissions anomenada Madrid Central. Segura ha dit que no només ha tingut efectes positius a la zona en qüestió, sinó també a barris perifèrics.
Segura ha qualificat d'"immoral" la intenció de derogar Madrid Central. Fins i tot ha afirmat que qui ho fes incorreria en un "delicte de prevaricació".