15/01/2006 - 00:00
Notícia extreta de La Malla.
La comissió interdepartamental que treballava per definir els espais naturals catalans que s'han d'integrar en la Xarxa Natura 2000 ja té llesta la seva proposta. Aquest dilluns van acabar els treballs i ara queden pendents els possibles retocs que hi facin els consellers competents. Es preveu, però, que la proposta pugui sortir a exposició pública a principis de febrer i que al març sigui tramesa a la Comissió europea.
La definició dels espais naturals que el Govern català proposarà per a la xarxa Natura 2000 ha estat obra dels secretaris generals de Medi Ambient, Política Territorial, Indústria i Agricultura, coordinats pel secretari del conseller primer, Xavier Vendrell. Aquesta comissió interdepartamental va donar per acabada la seva tasca aquest dimarts al vespre, amb una proposta que es considera gairebé definitiva, amb tots els espais ja delimitats i amb els usos de cada espai acordats. A més, han consensuat les indemnitzacions que hauran de percebre els propietaris afectats.
Tot i que encara cal polir detalls merament tècnics, està previst que a final de mes els diferents consellers implicats donin el seu vist-i-plau. D'aquesta manera, la proposta podria sortir a exposició pública a principis de febrer i recollir les al·legacions dels ciutadans i les entitats. El Govern català treballa amb la previsió de fer arribar la seva proposta a la Comissió europea al proper mes de març.
En paraules del secretari del conseller primer, Xavier Vendrell, recollides en un comunicat del Govern català, l'acord 'ha de possibilitar la compatibilització del desenvolupament econòmic i el desenvolupament de les infraestructures, amb respecte al nostre patrimoni natural i la nostra biodiversitat'. Vendrell confia que 'Europa valori l'esforç que s'ha fet des de Catalunya per trobar la fórmula per protegir la gran biodiversitat que tenim, sense que això comporti un impacte negatiu sobre el desenvolupament econòmic, especialment de les nostres zones rurals'.
Una proposta conflictiva
Cal recordar que en els últims mesos hi ha hagut topades entre les autoritats europees i el Govern català en matèria de protecció del medi natural. La més rellevant va ser la carta d'emplaçament que Brussel·les va enviar per tal d'aturar l'expansió de l'estació hivernal Baqueira Beret cap a la vall d'Àrreu, al Pallars Jussà, on s'instava les autoritats catalanes a protegir aquest paratge que exerceix com a connector biològic dels parcs d'Aigüestortes i de l'Alt Pirineu.
Però aquesta no ha estat l'única font de conflictes. Els agricultors de les terres de Ponent estan a l'expectativa per veure quins són, finalment, els secans que quedaran protegits per tal de garantir l'existència de zones estepàries per a les aus. Moltes de les terres que figuraven en la zona preliminar estaven pendents de l'arribada del regadiu, fet que ja no seria possible en cas que, finalment, s'incloguessin a la llista de la xarxa Natura 2000 com a zones d'especial protecció per a les aus (Zepa).