03/04/2006 - 00:00
L'objectiu prioritari de les escoles és formar. Però sovint ens oblidem d'alguns dels àmbits en els quals cal conscienciar a les persones des de ben petites. I un d'aquests 'oblidats' més destacats acostuma a ser el medi. No obstant, no cal parlar del protocol de Kyoto, almenys inicialment. Tenir cura de les plantes, netejar els patis o plantar alguna flor és una excel·lent forma perquè els infants aprenguin a conviure amb l'entorn. Es tracta d'aprendre a respectar la natura... però també les persones o els animals. I quina millor manera que fer servir els patis per educar?
Aquesta és la proposta de l'Escola Virolai que, segons Coral Regí, directora tècnica, va sorgir perquè 'ens vam adonar que era un problema comú a totes les escoles i que, a més, el treball educatiu durant l'hora del pati ens possibilitava treballar tant la cura de l'entorn físic com la de les persones que ens envolten, és a dir, educar en una bona convivència'. Aquesta idea d'educar en la sostenibilitat els va endinsar en el projecte 'Tenim cura del nostre entorn, els patis un primer espai de convivència' que aquest 2006 ha estat guanyador dels Premis Acció 21 que atorga l'Ajuntament de Barcelona.
La intenció primordial és 'educar els nostres alumnes en la sensibilitat de gaudir dels espais comuns ben cuidats, de gaudir de la bellesa de la natura i comprovar, a més, en la pràctica que aquest és un problema que ens implica a tots, que fins i tot transcendeix fronteres' afirma Coral Regí. De fet, en aquest projecte hi participen tres escoles europees més: el College Emilie Carles de França, el Gymnasium Kirn d'Alemanya i el College National 'Iancu de Huneodara' de Romania. I, a més, mantenen una estreta col·laboració amb una escola de Madagascar. Coral Regí tampoc amaga el prestigi de l'experiència educativa de les escoles de Barcelona a nivell europeu ja sigui 'en la concreció de les nostres Agendes 21' com 'en el treball en xarxa'.
La implicació dels alumnes és el veritable premi
El secret d'aquest projecte resideix en actuar en un indret comú per tots. El pati. Coral afirma que en aquest cas 'la màxima: pensa globalment i actua localment' cobra tot el seu sentit.
Però, en cap cas, l'èxit es troba en el premi sinó que 'el més exitós del projecte és la implicació i participació dels alumnes, en totes les fases, especialment en el seu seguiment i avaluació'. A més, Coral Regí afegeix que 'són especialment rellevants per nosaltres, les actuacions del dia a dia que afavoreixen la convivència entre alumnes de diferents edats o la millora de la percepció dels alumnes del bon estat dels patis o la seva satisfacció en haver millorat el Jardí de Plantes Aromàtiques i l'orgull que tenen per haver-ho fet ells'. Per tant, els èxits es perceben en el dia a dia, en els detalls, en descobrir que 'els alumnes van fent seus els valors que vols transmetre'.
Adjunt | Mida |
---|---|
[ + info ] | 19.75 KB |