21/02/2005 - 00:00
Gaudir d'un esmorzar, un dinar, un banquet de noces absolutament sostenible no és fàcil. Implica anar a l'arrel i conèixer el cicle de vida de cada producte, on i com ha estat produït, en quines condicions treballa i comercia el productor, com ha arribat fins aquí, qui l'ha cuinat, qui te'l serveix, en quin envàs, quin impacte ha tingut en el medi, com afecta al teu cos, on van a parar els residus que s'han generat en el procés...
Freqüentment ens veiem temptats a prioritzar només una dimensió de la sostenibilitat, reduint-la a qüestions ambientals. Però la dimensió social i econòmica és només el revés, l'altra cara. Aquesta és la visió de la feina que fa la Fundació Futur. Una Fundació que gestiona serveis de càtering i restaurants sostenibles. I que ha estat reconeguda amb el Premi Acció 21 2004.
La Fundació Futur neix al 1996 del neguit de persones vinculades a l'entorn penitenciari, que comproven les dificultats per trobar feina d'aquells que surten de la presó. L'objectiu fonamental era doncs evitar que aquestes persones recaigueren en la delinqüència i oferir una vertadera integració social. Però a partir d'aquesta finalitat social, que encara és la base de la seva activitat, Futur ha anat eixamplant-se sempre a partir de tres eixos fortament imbricats.
D'una banda ha ampliat el camp dels destinataris de la formació i reinserció laboral. Del col'lectiu de presons es va estendre a immigrants, famílies monoparentals amb pocs recursos, persones sense sostre, dones maltractades, etc. Als quals se'ls ofereix formació, actualment en la branca de l'hostaleria, un lloc de treball i un seguiment posterior d'acompanyament en la plena integració al món laboral.
D'altra banda Futur va assumir una política de sostenibilitat ambiental en la gestió de l'empresa, que ha anat enfortint. I en tercer lloc va optar per la utilització i promoció del comerç just com a vehicle de justícia amb el Tercer Món. Així com la utilització de productes provinents d'agricultura biològica.
Una aposta clara doncs per una visió complerta de la sostenibilitat local com a sostenibilitat social, ambiental i econòmica. Per aquesta visió integradora i el seu treball constant a favor dels col'lectius més fràgils la Fundació Futur ha rebut aquest reconeixement que el Consell Municipal de Medi Ambient de Barcelona atorga a iniciatives pioneres i exemplars en termes de sostenibilitat.
Un procés imparable
L'evolució de Futur ha estat lligada doncs al compromís amb l'entorn i la societat, sense fronteres ni límits. Segons Manel Almirall, director de la Fundació, la visió ecològica s'ha fet més forta a mida que ha anat passant el temps. El punt d'inflexió va ser l'any 2000 quan l'activitat de la Fundació va canviar de la confecció tèxtil a la restauració. I es va concretar amb la signatura del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat i el conseqüent Pla d'Acció que assumia Futur per a la seva activitat.
La seva aposta ambiental es concreta en la reducció de materials i impacte ambiental de la xarxa de serveis, una acurada gestió dels residus, el compromís amb l'eficiència energètica, la utilització d'envasos i serveis de taula ecològic o la utilització de productes biològics, entre d'altres.
A més una altra vessant important, segons M. Almirall, és la de formació i difusió. El fet de tenir la certificació ISO 14001 de gestió ambientalment empresarial els ha obligat a aprofundir en tasques de formació. En aquest sentit la seva política ambiental reconeix que s'ha fet molt ambiciosa i intenta no només implicar el personal que hi treballa sinó als clients, proveïdors etc. Respecte als treballadors reconeix que no hi ha hagut cap reticència en aquest sentit, únicament un procés de canvi d'hàbits que es dona de manera natural si es fa una bona transmissió dels valors d'aquesta política.
A través d'aquest Premi Acció 21 Fundació Futur és així reconeguda com una entitat pionera per l'amplitud de la seva visió social i ambiental. Segons Almirall aquest tipus de premis ajuden però Futur aposta per aquesta gestió perquè sempre ha cregut en ella. I espera que aviat no s'hagi de fer referència a aquest tipus d'iniciatives perquè deixen de ser excepcionals.
Si això depèn de l'acceptació social potser no estem tant lluny, ja que segons el director de Futur aquest any s'ha doblat la facturació per càtering. Per això engeguen dos projectes nous: la gestió de cuines escoles de forma més sostenible i un servei de pintors amb pintura ecològica. En línia amb un dels eslògans comercials de la Fundació: Si vols canviar el món canvia el teu consum, Manel Almirall insisteix: La gent no és ximple. Aquest és un procés de canvi lent però imparable.
Adjunt | Mida |
---|---|
Consulta els capítols publicats | 8.84 KB |