19/03/2005 - 00:00
Per Sant Jordi, la diada dels llibres, la plaça Rius i Taulet del barri de Gràcia, com tantes altres de Barcelona, s'omple de paradetes plenes de literatura. Però hi ha una diferència, a Gràcia per emportar-te els llibres no necessites diners. Únicament haver donat els llibres que ja has llegit. Per cada llibre donat, rebràs un de nou.
A partir d'aquesta idea senzilla, un intercanvi de llibres, els AMPAs de quatre centres escolars del barri de Gràcia, CEIP Jujol, CEIPM Patronat Domènech, CEIPM Reina Violant i IES Vila de Gràcia han aconseguit implicar tot un barri en una manera diferent d'entendre la festa de San Jordi.
Tot i que a primera vista no és una fórmula nova. Fa anys que s'organitzen amb més o menys èxit algunes iniciatives per aprofitar llibres de segona ma. Però poques vegades aquesta aposta per la cultura i l'entorn té tanta repercussió en tot un barri. Per això aquesta iniciativa 'Per un San Jordi diferent i sostenible', que des del 2000 es celebra a Gràcia, ha merescut el Premi Acció 21.
La clau doncs ha estat la repercussió que aquesta idea nascuda al sí de la comunitat educativa ha tingut a l'exterior. Per a fer-ho possible s'ha comptat amb el recolzament de les biblioteques públiques del barri, Julià de Capmany i Vila de Gràcia. I aquesta ha estat també una de les fórmules per implicar el barri en l'Agenda 21 escolar, en la que participen els quatre centres. L'objectiu per tant no és només estimular la lectura, també fomentar la cultura de la reutilització i el reciclatge i augmentar la cohesió social. A més d'estimular l'educació i comunicació ambiental.
Per això l'intercanvi de llibres es fa en dos nivells. En primer lloc entre la gent de les escoles de primària i secundaria del barri, organitzat per les AMPAs i les biblioteques dels centres. I en segon lloc entre la gent en general, organitzat per les biblioteques públiques del barri.
Durant la diada de Sant Jordi, a la plaça Rius i Taulet s'exposen els llibres donats. A l'hora establerta, la gent triarà i remenarà fins quedar-se tants llibres com n'hagi donat. Mentre dura l'intercanvi s'organitzen activitats paral·leles, sempre en relació a la literatura. Com ara conta contes, lectures o espectacles, que moltes vegades a càrrec de les pròpies famílies dels centres.
Segons reconeixen els propis promotors la clau doncs ha estat poder embolicar a poc a poc tot el barri. Reconeixen que la festa ja s'ha convertit en un clàssic. I que cada any més centres, més persones i col·lectius hi participen. Els AMPA's han anunciat que el premi retornarà a les biblioteques. Ja que els diners es destinaran, entre d'altres, a millorar i enriquir el fons bibliogràfic i documental.
Adjunt | Mida |
---|---|
Consulta els capítols publicats | 8.84 KB |