Acciónatura promou el consum responsable de peix a Sitges

18/10/2007 - 00:00
Acciónatura impulsa una certificació de consum responsable de peix i marisc que garanteix que els restaurants adherits respecten les talles reglamentaries, entre d'altres aspectes. Aquesta iniciativa representa una experiència pilot, pionera a Catalunya i a l'estat espanyol i permetrà establir les bases per a una actuació major. La certificació s'acompanyarà d'una campanya de sensibilització que recorda a la societat la necessitat de consumir peix responsablement perquè la por d'un mar buit sigui només una ficció. Fins ara la pesca es considerava un recurs inesgotable. La millora de les tecnologies d'extracció juntament amb la elevadíssima intensitat d'explotació dels recursos ha arribat a quadruplicar el volum de captures en els darrers anys, contribuint a l'esgotament dels caladors. Segons dades de la FAO, el 70% dels caladors de pesca marina mundials es troben sobreexplotats. El nostre mar no és una excepció i, tal i com mostren els estudis pesquers realitzats per Acciónatura, les captures per algunes espècies han disminuït fins a la meitat en els últims deu anys. La greu sobreexplotació a la que està sotmès el mar ha posat en perill no només el futur de les pesqueries sinó també l'existència d'aquests recursos i espècies. Tot això, evidencia la necessitat de plans de recuperació i mesures de gestió a llarg termini que tinguin en compte l'ecosistema. Per això, davant la problemàtica de la sobrepesca i l'esgotament dels recursos pesquers del nostre país, i concretament en el Garraf, des de l'any 2003, Acciónatura treballa conjuntament amb els pescadors de Sitges per promoure la creació d'una Àrea Marina Protegida com a principal eina de gestió basada en l'ecosistema. La importància del peix en la nostra cuina Catalunya és un dels majors consumidors de peix de la UE i un dels més importants del món. La costa catalana té també bones possibilitats de pesca en qualitat i varietat. Els recursos pesquers formen part de la dieta i això s'aprecia en la importància de la gastronomia marinera al país. Tant el cuiner com el restaurador, intermediaris entre el consumidor i el pescador, juguen un gran paper en la sensibilització dels consumidors, tot donant suport la pesca sostenible. Establiment Responsable Segons Francesc Giró, director d'Acciónatura, 'la iniciativa pretén donar recolzament i revalorització a la pesca legal i sostenible, augmentant la demanda dels productes d'aquesta pesca per part del sector de restauració, i donant una eina al consumidor per participar-hi activament.' El segell 'Restaurant Responsable' pretén assegurar el compromís del sector a través d'un codi ètic basat en proporcionar peix i marisc que provingui d'una pesca que respecti la normativa estatal i catalana, especialment atenent a les talles mínimes i als sistemes de comercialització legals. Així mateix, el peix i marisc que es proposa servir en els restaurants adherits ha de ser preferiblement del mediterrani, amb l'objectiu de promocionar el seu consum i qualitat. Per últim, també es pretén promoure el consum de 'peix sense preu' com a alternativa més sostenible enfront de menús amb les espècies més sobrexplotades. Els beneficis derivats de la certificació impliquen la recuperació del fons marí del Garraf, proporcionar un valor afegit als restaurants adherits de Sitges, ajudar a les confraries de pescadors artesanals i la promoció d'un turisme de qualitat a Sitges, entre d'altres. La creació d'aquesta certificació s'ha acompanyat d'una notòria campanya de divulgació a fi d'informar i sensibilitzar als consumidors sobre la seva creació i objectius. Acciónatura ha desenvolupat una sèrie de materials que pretenen ser un recolzament per informar els consumidors del compromís que el restaurants de la zona compromesos han emprès. El llistat de restaurants adherits s'actualitzarà periòdicament al web www.accionatura.org. Els restaurants adherits també col·locaran el segell d'establiment responsable en un lloc visible de la porta d'entrada. Així mateix, disposaran d'un diploma de consum responsable que certificarà el compliment del codi ètic. Consum responsable Per ajudar als restaurants a complir el codi ètic i assegurar un consum responsable de peix i marisc, Acciónatura proposa i recomana seguir els següents passos: 1. Revisar els plats de peix i marisc oferts en la seva carta 2. Buscar les millors alternatives 3. A l'hora d'adquirir el peix, a) observar i reclamar el correcte etiquetatge b) exigir productes del mediterrani (o de d'Atlàntic nord-est) c) prioritzar pel peix pescat amb arts de pesca artesanals d) refusar els immadurs i apostar per les talles més grans 4. Aprofitar bé cada producte 5. Educar el personal 6. Col'locar els materials cedits per Acciónatura 7. Restar informat 8. Compartir la seva informació amb els consumidors Protegeix el teu mar. Protegeix el teu futur. Amb l'objectiu de protegir el nostre mar, i per tant, el nostre futur, Acciónatura amb la col·laboració de l'Obra Social La Caixa i l'Ajuntament de Sitges, ha impulsat una campanya de sensibilització sobre el consum responsable de peix. La campanya s'ha fet coincidir amb el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, i així, a través de l'ús de recursos i llenguatge cinematogràfic, la campanya ens recorda la necessitat de consumir peix responsablement perquè la por d'un mar buit sigui només una ficció. Durant aquesta setmana, s'ha penjat una lona amb la imatge de la campanya al Passeig Marítim de Sitges, a la zona de la Fragata. També es distribuiran cartells entre els restaurants, bars, xiringuitos i botigues de Sitges, els Ports d'Aiguadolç i Ginesta, les oficines de Turisme de Sitges i l'ajuntament de Sitges.

Relacionats

Butlletí