Font: eldiario.es
El Clariano desbordat inunda el barri de Cantereria a Ontinyent
El canvi climàtic ha demostrat que la natura acaba reclamant el que és el seu espai vital, i no només passa a la costa, també passa a l'interior.
A Vora Riu, no faces niu, aquesta dita valenciana de la saviesa popular no sempre ha estat escoltada, com en el cas d'Ontinyent (València), on els veïns de barri Cantereria viuen amb angoixa cada crescuda del riu Clariano, que passa a prop de casa i que els obliga a ser desallotjats amb freqüència.
L'última vegada que es va donar aquesta circumstància va ser en el capítol de la DANA del passat mes de setembre, quan el riu va prendre el seu espai de crescuda inundant les seves cases i destrossant les seves pertinences. Però, a més, també van haver d'abandonar els seus habitatges al desembre de 2018; i al gener amb la borrasca 'Glòria' van estar molt a prop de tornar a repetir l'evacuació.
No obstant això, després de la DANA, es va prendre ja la decisió d'evitar el risc dels veïns de Cantereria i es va optar per la mesura definitiva: desallotjar 40 habitatges reubicant als seus inquilins i habilitar un espai inundable. De moment, ja s'ha arribat a un acord amb 35 propietaris perquè l'Ajuntament adquireixi els immobles.
L'alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, ha avançat que, després de la compra de les cases, "es procedirà a la seva demolició per convertir aquest espai en un model de regeneració urbana, amb un parc inundable que sigui compatible amb la realitat que desgraciadament vivim fruit de l'canvi climàtic ".
La intervenció serà similar a la ja existent en el marge oposat del riu. El projecte es realitza en col·laboració amb la Vicepresidència segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura bioclimàtica, i per a això s'ha pressupostat una inversió de 2,5 milions d'euros.
#PlugesÀPunt | Els bombers treballen per a rescatar alguns veïns que s'han quedat atrapats a les cases pel desbordament del riu Clariano a Ontinyent. @BombersValencia
— À Punt NTC (@apuntnoticies) September 12, 2019
Segueix l'evolució de l'episodi de pluges: https://t.co/BwIekbfLnD. pic.twitter.com/CJzfCCxWLF
Els fenòmens extrems, cada vegada més comuns
Més enllà de València, són moltes les zones d'Espanya que viuen en suspens davant les conseqüències dels fenòmens climatològics extrems, que cada vegada són més comuns. L'exemple més recent és el temporal 'Glòria', que ha colpejat la costa mediterrània, deixant tretze morts, un onatge rècord, vents huracanats i destrosses. Els temporals destructius a les costes estan augmentant i, per això, el Col·legi de Geòlegs creu necessari deconstruir el litoral espanyol.
En el cas de la crescuda dels rius, els episodis més dramàtics es van viure amb la DANA de setembre. A Espanya hi ha prop de 50.000 construccions sobre lleres i zones de risc d'inundació que incompleixen la normativa. Els experts apunten a l'urbanisme depredador de les últimes dècades com el factor principal que ha portat a Espanya a un estat de vulnerabilitat davant els desastres naturals, tot i que també hi ha altres factors, com la deixadesa de les lleres.
La DANA de setembre causar sis víctimes mortals. De fet, les inundacions són el desastre natural que més morts causa a Espanya: han causat 361 morts des de 1995, més que la calor extrema, els incendis o els temporals al mar. Gairebé totes les víctimes i desplaçats a la DANA de setembre es van produir en llocs qualificats oficialment com a zones inundables d'alta probabilitat.