Alliberada a Mas de Melons una àliga daurada recuperada

Font: Generalitat de Catalunya

26/11/2018 - 13:44

Una àliga daurada (Aquila chrysaetos) ha estat alliberada a la Reserva Natural de Mas de Melons i Secans de Lleida, un cop recuperada de les ferides que presentava. L’animal va ingressar al Centre de Fauna de Vallcalent (Segrià) el gener de 2017, amb una ala trencada a conseqüència d’un tret.

Durant aquest temps, l’animal ha estat en tractament i supervisió per part del personal tècnic del centre de fauna, per tal de fer el seguiment de l’evolució del seu estat de salut. L’alliberament es va dur a terme ahir, davant la presència d’una trentena de persones.
 
Més de 100 parelles a tot Catalunya
L’àliga daurada és un dels depredadors més poderosos a Catalunya. Sovint s’alimenta d’ungulats, i, fins i tot, captura guineus i altres depredadors. Té una envergadura que supera els 2 metres, la qual només és superada pels grans carronyers com els voltors i trencalossos.
 
Des del 1973, quan es trobava amenaçada i en regressió, amb unes 70 parelles a Catalunya, s’ha anat recuperant, i actualment hi ha més de 100 parelles, motiu pel qual ja no es considera amenaçada. 
 
El gruix de la seva població es troba als Pirineus i Prepirineus. Als anys 70, fora d’allà només havia unes poques parelles als Ports de Tortosa-Beseit, i una o dues parelles més en algunes serralades tarragonines. Tanmateix, actualment n’hi ha a totes les grans serralades tarragonines, i ha recolonitzat algunes gironines. Fins i tot es troben en algunes zones poc humanitzades de la plana de Lleida.
 
Un cop els polls han volat del niu i ja han aprés a caçar, abandonen el territori on han nascut, iniciant una vida nòmada que durarà uns pocs anys, durant els quals busquen llocs tranquils amb aliment abundant. La reserva natural de Mas de Melons és una d’aquestes zones on s’instal·len temporalment les àligues joves en dispersió, i és per a això que s’ha escollit aquest espai.       
 
Reserva natural singular
La Reserva Natural de Mas de Melons i Secans de Lleida abasta un espai extens de baixa altitud, amb ecosistemes propis de la plana. Destaquen els ambients de caire estèpic, grans extensions desarborades i dominades per petites plantes, i cultius extensius de cereal. Acull moltes espècies d’ocells que a Catalunya tenen una representació molt baixa, com ara l'alosa becuda.

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Martorell ha dut a terme un estudi de geolocalització de nius d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum) al barri de la Vila, seguint les directrius del ‘Projecte Orenetes’, que promou l’Institut Català d’Ornitologia. Aquest projecte, que es basa en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d’orenetes cuablanca de Catalunya, té com a objectiu principal conscienciar la població sobre la protecció d’aquesta espècie, els beneficis que ens aporta i la prohibició establerta de destruir els seus nius.

Notícia

La creació d’un conjunt de basses renaturalitzades, dins del projecte de renaturalització i resiliència de la ciutat de Reus RENATUReus finançat per la Fundación Biodiversidad amb ajuts europeus Next Generation, avança amb el lliurament de l’avantprojecte, que dilluns al vespre es va presentar als veïns i veïnes de l’entorn d’Aigüesverds, lloc on s’ubicarà el nou espai d’aigua. 

Notícia

Les abelles no solen viatjar més enllà d’un quilòmetre, però a Viladecans n’hi ha algunes que fins i tot canvien de província. Això és possible gràcies a una iniciativa educativa i ecològica que l'Ajuntament  va començar l'any 2023 amb l'Escola Miquel Martí i Pol, i a la qual aquest curs s’ha incorporat l'Àngela Roca.  

Butlletí