Font: Diputació de Tarragona i Generalitat de Catalunya
La Diputació de Tarragona, la Xarxa de Rescat de Fauna Marina (XRFM) del Departament de Territori Sostenibilitat la Generalitat de Catalunya i les Confraries de pescadors de Sant Carles de la Ràpita, Alcanar i l’Ametlla de Mar han alliberat cinc tortugues babaues (Caretta caretta) a la platja de Pixavaques de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre).
Els animals van ser capturats accidentalment en xarxes d’arrossegament i gràcies a la col·laboració dels pescadors es van traslladar a la Fundació CRAM per al seu tractament i recuperació.
Quatre de les tortugues alliberades són de mida mitjana-gran (entre 20 i 40 quilos de pes) que podien haver patit la síndrome de descompressió en ser hissades a bord. A aquests animals se’ls va fer radiografies i se’ls va sotmetre, quan va caldre, a un tractament hiperbàric per a la seva recuperació. El cinquè animal és una tortuga petita, de només 3,2 kg, que va quedar enganxada a la xarxa per l’aleta anterior i va patir una fractura d’húmer. Pel tipus de trencament, se li va haver d’amputar l’aleta sencera, cosa que no li impedirà fer grans migracions o desenvolupar-se normalment.
En total ja són 57 les tortugues que s’han recollit de mans de pescadors des que el maig de 2017 va començar el programa d’assistència a animals capturats accidentalment. D’aquests, se n’han pogut alliberar 36. Les altres tortugues continuen en tractament i s’espera que puguin tornar al mar aviat. Dues tortugues no van superar el procés i van morir a causa de la gravetat de les lesions.
L’alliberament de les tortugues ha comptat amb la presència de la diputada de Medi Ambient de la Diputació de Tarragona, Imma Costa, i tècnics de la Diputació; pescadors i les seves famílies, així com dels infants dels casals d’estiu del municipi de l’Ametlla de Mar i nombrós públic. També hi han participat tècnics i voluntaris de la Fundació CRAM, i personal de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, del Parc Natural del Delta de l’Ebre i del Cos d’Agents Rurals.
Implicació dels pescadors en el rescat
La Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament de Territori i Sostenibilitat, i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació tenen en marxa un programa per sensibilitzar i implicar els pescadors en el rescat d’aquesta espècie vulnerable en l’àmbit del Delta de l’Ebre. Aquesta àrea concentra la majoria de captures accidentals d’aquests animals, ja que coincideix que hi ha una major densitat d’animals i una flota pesquera més gran. Tot i això, els rescats es produeixen en tot el litoral català on 23 vaixells han recollit alguna tortuga i n’han donat l’avís.
En ser capturats a elevades profunditats i pujar ràpidament a la superfície, poden patir un accident de descompressió que pot arribar a ser letal sense l’atenció clínica adequada. El programa estableix un protocol per recollir al més aviat possible els exemplars capturats i traslladar-los al centre de recuperació de la Fundació CRAM, al Prat del Llobregat, per valorar-ne l’estat de salut i, si s’escau, sotmetre’ls al tractament necessari per revertir la descompressió (mitjançant una cambra específica per a tortugues) i rehabilitar-los posteriorment.
La Caretta caretta és l’espècie de tortuga més comuna a la Mediterrània. Està catalogada com a vulnerable i és un important indicador de la qualitat del medi marí. Durant l’estiu, les femelles retornen a dipositar els seus ous a prop de la mateixa platja on havien desclòs. Per protegir i conservar l’espècie, la Generalitat té en marxa una campanya de sensibilització ciutadana que, davant l’albirament d’un animal a la sorra, demana no destorbar-lo i alertar al 112.