Almacelles promou la sostenibilitat ambiental del municipi

Font: La Mañana

02/06/2020 - 08:00

S'han instal·lat elements que han de fer més fàcil la preservació de determinada fauna local

El canvi en els hàbits i la forma de vida en que estem implicats durant els últims mesos, com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus, ens porta a l’observació del comportament de la naturalesa i especialment a la proliferació de la fauna, beneficiada per la disminució de la contaminació de tots tipus, produïda per les costums de la societat. Un clar exemple son alguns ànecs que s’han vist en el llac del Parc d’Europa, lloc en el que es podria fer una caseta-refugi, on aquestes aus puguin resguardar-se i mantenir-se segures.

L’afany per fomentar una política de sostenibilitat ambiental i reforçar els eixos de la ciutat biofílica, que vol ser aquesta població, l’Ajuntament d’Almacelles ha posat en marxa, la instal·lació d’alguns elements que han de fer més fàcil la preservació de determinada fauna local, i que ha de permetre un millor equilibri mediambiental del nostre entorn.

La primera actuació en aquest sentit, s’ha fet a la confluència de l’Av. de l’Era del Comte, amb l’Av. de Sucs, on s’ha instal·lat la primera casa niu per a ocells d’Almacelles. Aquest aparell permet que diferents tipus d’ocells puguin fer niu i tinguin un espai per fer la cria i l’estança dels seus pollets. 

La col·locació de caixes niu també pot ajudar a mantenir poblacions d'espècies en particular en una àrea determinada, i està especialment indicada per a ocells pàrids i insectívors, com ara orenetes, pardals, pica-soques, mallerengues, papamosques, pit-roigs, cueretes, cotxes fumades, cargolets o ferrerets, entre d’altres. Aquesta casa niu està feta en la seva totalitat per material reciclat, i s’han aprofitat els antics pals de fusta d’antics fanals, com a màstils per subjectar aquestes cases niu.

La següent actuació es farà a la rotonda d’Albert Lleó, on s’hi instal·larà un hotel d’insectes. Un refugi creat per acollir i oferir resguard a diferents varietats d’insectes que aquí hi poden trobar un lloc idoni per a protegir-s’hi durant els períodes d’hivernació o per a utilitzar-ho com a niu.

Aquests refugis volen reproduir els hàbitats naturals dels insectes per tal d’afavorir la seva presència a prop de les nostres plantes, en horts, terrasses i balcons. N’hi ha de moltes menes i, generalment, es construeixen amb materials que la natura ofereix, com troncs, pinyes, branques, escorça, palla, canyes, maons porosos, terracota, etc., i cadascun d’aquests materials atrau un tipus d’insecte en concret.

Els insectes són uns aliats vitals per a la nostra vegetació ja que permeten a les plantes créixer i produir fruits. Alguns són pol·linitzadors i altres depredadors de plagues. Els insectes juguen un paper molt important en els ecosistemes naturals i en la salut de les plantes, però també en els nostres horts i conreus, ja que la diversitat d’insectes ens ajuda a tenir plantes més sanes i a augmentar la biodiversitat a la nostra ciutat.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

S’invertiran gairebé 6 milions en el Refugi de Biodiversitat com a estratègia de renaturalització.

Article

L’Ajuntament de Barcelona, Parcs i Jardins i Cossetània Edicions han publicat la ‘Guia de flora urbana de Barcelona’, de Pere Barnola i Josep M. Panareda, que exposa una mostra de les més de mil espècies vegetals que tenim a la ciutat, i la ‘Guia de fauna urbana de Barcelona’, de Sergi Garcia, un recull de la fauna més representativa i, en molts casos, desconeguda de Barcelona. Les dues amb il·lustracions de Martí Franch.

Acte
16/09/2023 - 18:00
Lleida

Butlletí