Andora aprova el Pla estratègic nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible de les Nacions Unides

27/04/2019 - 08:00

El Consell de Ministres d'Andorra, a demanda del ministeri d’Afers Exteriors andorrà, ha aprovat aquest el Pla estratègic nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible de les Nacions Unides.

El Pla estratègic és un primer document de base que haurà d’impulsar noves polítiques, mesures i iniciatives per promoure i implementar els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). La seva finalitat se centra en posar en comú totes les accions que s’estan duent a terme al Principat per part dels diferents actors implicats i seguir, d’una manera més coordinada i inclusiva, fomentant polítiques i iniciatives per al desenvolupament sostenible.

Per complir amb l’objectiu, el Pla estratègic preveu la creació d’un grup de treball obert format per representants de tots els sectors implicats i que promourà accions encaminades a l’assoliment dels ODS, a més de fer-ne un seguiment. De la mateixa forma, el Pla estratègic reconeix que les metes i els indicadors dels ODS són una part imprescindible de l’Agenda 2030, atès que permeten avaluar-ne i calcular-ne el nivell d'acompliment. Així doncs, es seguiran definint i compilant indicadors nacionals amb l’objectiu de tenir dades fiables, accessibles i pertinents que permetin calcular el grau d'assoliment dels ODS.

Cal recordar que l’Agenda 2030 incorpora 17 ODS que representen un full de ruta universal, el qual té com a finalitat guiar el futur del planeta cap a societats pacífiques, sostenibles, resilients i inclusives. Es tracta d’un “pla d’acció en favor de les persones, el planeta i la prosperitat”, amb l’objectiu “d’enfortir la pau universal dins d’un concepte més ampli de llibertat”, tal i com s’explica en el seu preàmbul.

El Govern d’Andorra està compromès amb els valors i els principis de l’Agenda 2030, com ho està també la societat civil andorrana, el sector privat i altres institucions públiques i privades que també s’han volgut apropiar els ODS. La voluntat de convertir els objectius de les Nacions Unides en una fita comuna s’ha vist reflectida en les accions i suggeriments de la ciutadania durant els processos participatius establers pel Govern. Per aquest motiu, i amb la voluntat de contribuir al desenvolupament sostenible, l’aprovació del Pla estratègic nacional representa el següent pas necessari per fer de la implementació de l’Agenda 2030 a Andorra una prioritat en l’agenda política i un projecte d’Estat.


 

Municipis: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article


Oberta la convocatòria dels Premis Agenda 2030 Barcelona + Sostenible
Article

La Diputació de Barcelona posa a l'abast de tothom una plataforma per a la visualització d’un sistema d’indicadors multidimensional en clau d’Agenda 2030 sobre la realitat econòmica, social i ambiental dels municipis de la província de Barcelona. El Visor 2030 permet fer una anàlisi interactiva des de diferents punts de vista: per municipis, per comarques, per trams de població, per ODS o per indicador. 

Notícia

L’Ajuntament ha iniciat la redacció de l’Agenda 2030 de Santa Perpètua per al desenvolupament sostenible. Un grup motor treballa per tal de fer participatiu el procés a tots els agents socials del municipi.

Butlletí