Aprovat el pla que preveu la construcció d'una nova incineradora a l'àrea de Barcelona

Tindrà capacitat per tractar 400.000 tones anuals de residus | Encara s'ha de decidir la seva ubicació
Redacció
20/07/2009 - 00:00

El plenari de l'Entitat Metropolitana de Medi Ambient (EMMA) va aprovar inicialment dijous 16 de juliol el nou Programa Metropolità de Gestió de Residus Municipals, que en l'apartat de noves instal·lacions preveu la construcció d'una nova planta de valorització energètica (incineradora) amb capacitat per tractar 400.000 tones anuals de residus a l'àrea de Barcelona. Tot i que és molt ambigu (per exemple, no especifica on es construirà la nova planta), el text va ser aprovat per totes les forces polítiques, excepte el Partit Popular. Amb aquesta aprovació inicial s'inicia el període d'al·legacions, amb l'objectiu que l'aprovació definitiva es faci el proper mes d'octubre.

El programa de gestió de residus té un horitzó fins al 2016 i preveu fer augmentar fins a un 50% el percentatge global de la recollida selectiva, que ara se situa, segons les xifres del 2008, en un 34,4%. Pel que fa a les fraccions que conté la brossa de les escombraries, el programa proposa arribar a un 55% en la recollida de matèria orgànica, un 75% en el paper, un 75% en el vidre i un 25% en els envasos.

Perill de col·lapse
Tot i així, l'imparable creixement en la generació de residus pot fer que les actuals infraestructures a Catalunya (sobretot els abocadors, que ja estan al límit) es desbordin l'any 2013, quan es preveu que hi hagi un excés de dos milions de tones anuals de residus. És per aquest motiu que s'ha previst la construcció d'un nova planta incineradora (que hauria d'estar enllestida precisament l'any 2012-2013), així com l'ampliació i millora de la planta de Sant Adrià del Besòs, una aposta que ha despertat el recel dels grups ecologistes.  

En aquest punt, cal recordar que la Directiva 2008/98/CE (nou marc legal pel que fa a la gestió dels residus a Europa) permet la "valorització energètica" del residus urbans, si bé exigeix uns alts nivells d'eficiència, del 65% en les incineradores de nova construcció, i del 60% en cas de remodelació de plantes existents. Alhora, cal tenir en compte que la incineració és l'últim recurs, el final del camí un cop s'han tractat els residus als ecoparcs i ja no es pot aprofitar res més (és a dir, a la incineradora va a parar la fracció rebuig, la que ja no es pot aprofitar o valoritzar de cap altra manera). 

Notícies relacionades:
Recel ecologista davant l'aposta per la incineració dels residus urbans
Catalunya disposa del primer pla d'infraestructures de gestió de residus municipals
Les infraestructures catalanes per a gestionar residus es podrien desbordar el 2013

I també...
"Mai no ens plantejarem incinerar el que encara es pot reciclar", entrevista a Carles Conill, Gerent de l'Entitat de Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona
Reportatge: Convertir els residus en un recurs energètic

Relacionats

Article

Del 5 a l’11 de maig i en el marc de la celebració de la Setmana Internacional del Compost (International Compost Awareness Week – ICAW2024) diverses deixalleries del Bages o del Vallès Oriental oferiran compost gratuït provinent de les restes orgàniques.

Notícia

La presentació de la Declaració Futur sense Tòxics, impulsada per Rezero i amb més de setanta adhesions de professionals dels àmbits de la recerca i de la salut, obté una àmplia repercussió mediàtica.

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Butlletí