Arriba el Bicibús a la metròpolis de Barcelona

Font: AMB

26/04/2021 - 11:26

En concepte de Bicibús es tracta d’una iniciativa que fa temps que es duu a terme als països baixos i a d’altres localitats, i que pretén que nens i nens realitzin el trajecte cap a l’escola en bicicleta, en grup i de manera segura.

 

Aquesta modalitat de transport escolar està organitzada i coordinada per les famílies amb la participació del centre escolar i el suport municipal, teixint així comunitat educativa i amb els infants com a principals protagonistes.

Des de l’Oficina Metropolitana de la bicicleta es dona recolzament a tres comunitats educatives que volen apostar pel canvi cap a la mobilitat en bicicleta provant l’experiència d’organitzar i posar en marxa el Bicibús. Els centres en els que s’impulsarà aquesta posada en marxa són l’escola Gavà Mar al municipi de Gavà, l’escola el Pi d’en Xandri a Sant Cugat del Vallès i el Col·legi Reial Monestir de Santa Isabel a Barcelona.

L’abril és el mes de la bici i a l’Oficina Metropolitana de la bicicleta defensa la bicicleta com a mitjà de transport quotidià a les ciutats. Aquest any ha apostat per fixar la mirada cap a la mobilitat escolar, doncs esdevé mobilitat obligada per moltes famílies i cada cop hi ha més veus que reclamen una mobilitat més neta, sostenible i segura als entorns dels centres educatius. Així, amb el suport d’Osona en Bici, Canvis en Cadena i Biciclot, ofereix els recursos necessaris per la posada en funcionament del Bicibús a tres comunitats educatives de la metròpolis de Barcelona.

En concepte de Bicibús, tal i com ho expliquen des del projecte Canvis en Cadena, es tracta d’una iniciativa que fa temps que es duu a terme als països baixos i a d’altres localitats, i que pretén que nens i nens realitzin el trajecte cap a l’escola en bicicleta, en grup i de manera segura.

Aquesta modalitat de transport escolar està organitzada i coordinada per les famílies amb la participació del centre escolar i el suport municipal, teixint així comunitat educativa i amb els infants com a principals protagonistes. La posada en marxa del Bicibús té com a objectiu la promoció del canvi cap a la mobilitat activa i sostenible, però també porta implícita l’adquisició de noves habilitats per l’autonomia personal dels infants així com l’aprenentatge de valors fonamentals com la cooperació, el respecte i la col·laboració.

Tot aquest esforç té moltes recompenses. En primer lloc, l’activitat física repercuteix de manera positiva en la salut dels infants. En segon lloc, després de pedalar en el Bicibús, les nenes i els nens arriben a l’escola més atents, estimulats i eixerits.

De fet, el reconegut psicopedagog Francesco Tonucci, destaca la importància de fomentar l’autonomia dels infants a les ciutats: “ja en el segle passat la ciència i la neurociència ens van ajudar a entendre que el que ocorre a la infància és fonamental. L’activitat neuronal dels primers anys no es repeteix per igual a la resta de la vida. Per tant, ocupar-nos dels nens és ocupar-nos del futur i del present”.

Per tot plegat, des de l’Oficina Metropolitana de la bicicleta es dona recolzament a tres comunitats educatives que volen apostar pel canvi cap a la mobilitat en bicicleta provant l’experiència d’organitzar i posar en marxa el Bicibús.

Els centres en els que s’impulsarà aquesta posada en marxa són l’escola Gavà Mar al municipi de Gavà, l’escola el Pi d’en Xandri a Sant Cugat del Vallès i el Col·legi Reial Monestir de Santa Isabel a Barcelona. Aquest darrer centre, tot i que ja va comença a pedalar amb el  Bicibús al març, també s’afegeix a la iniciativa promoguda des de l’AMB per tal d’enfortir i ampliar el projecte a la seva comunitat.

El recolzament de l’AMB per la posada en marxa del Bicibús ofereix a les famílies i les escoles diversos recursos:

  • Formacions per la conducció segura en bicicleta al llarg de la ruta.
  • Assessorament en el disseny de les rutes de les diverses línies de Bicibús.
  • Diversos materials, tant didàctics com de treball.
  • Recolzament logístic i recollida de dades a través d’una APP que permet organitzar la participació de les persones de manera fàcil, còmoda i segura.
  • Acompanyament al llarg de la ruta durant la posada en marxa del Bicibús els divendres 16, 23 i 30 d’abril.

Amb aquest acompanyament i suport, esperem que a partir del mes de maig, les escoles participants puguin continuar el projecte de forma autònoma i, a més a més, contagiar a altres comunitats educatives de la metròpolis perquè incorporin el Bicibús com una modalitat de transport saludable, sostenible i segura als seus centres educatius.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Entrevista

Set ciutats europees han sigut l’escenari per estudiar els patrons de mobilitat de 4.000 persones i demostrar que les persones que utilitzen la bicicleta tenen un nivell de emissions de CO2  trenta vegades més baix que aquells que fan servir el cotxe. És només un dels beneficis de l’ús de la bicicleta que s’ha pogut veure en l’últim estudi en el que ha participat Mark J Nieuwenhuijsen, director de planificació urbana, medi ambient i salut a l’Insittutt de Salut Global-Barcelona. Nieuwenhuijsen ens explica els resultats obtinguts en aquest i altres estudis sobre els beneficis de l’ús de la bicicleta a la ciutat en relació a la salut i a la disminució de les emissions causants del canvi climàtic.

Notícia

Els representants de les quatre administracions organitzadores del 2n Congrés de Qualitat de l'Aire coincideixen en treballar de manera transversal noves mobilitats que millorin la Qualitat de l’Aire

Notícia

L’estratègia ha de permetre fer la transició cap a un nou model de mobilitat sostenible i que avanci cap a la descarbonització del sector. És per aquest motiu que el pla marca, pel que fa a la mobilitat interna, un objectiu clar i ambiciós: reducció del 50% de les emissions i l’augment de fins al 20% de la fracció del parc immobiliari de vehicle elèctric pel 2030.

Butlletí