26/04/2005 - 00:00
El Concurs d'Idees Ambientals, convocat pel Servei d'Activitats Socials (Univers) i el Pla de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha premiat les millors idees emmarcades en l'àmbit de L'oficina verda: millorem ambientalment els espais de treball i aules, amb l'objectiu de promoure iniciatives a l'entorn més immediat i d'integrar les pràctiques ambientals en la nostra activitat diària. El Concurs, que aquest any ha arribat a la vuitena edició, vol estimular el naixement d'idees innovadores i creatives que ajudin a reduir l'impacte ambiental. El lliurament dels premis va tenir lloc divendres, 22 d'abril, al Campus Nord de la UPC.
En la convocatòria universitària, el primer premi, dotat amb 2.400 euros, ha estat per Anna Mañes Castella i Carme Vilanova Barrue, estudiantes de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB), pel treball titulat Aules didàctiques per a l'aprenentatge i difusió de l'arquitectura mediambiental (ECODERCH). El projecte proposa la rehabilitació de dues aules de l'ETSAB amb criteris ambientals perquè siguin un exemple de sostenibilitat i un model en material didàctic que ajudi als futurs arquitectes de l'Escola a valorar i comprendre millor l'arquitectura mediambiental. La rehabilitació de les aules comporta l'increment d'obertures, per aportar més llum natural i més ventilació, entre d'altre aspectes; un canvi de distribució, que millori el confort visual i acústic; fer una coberta ventilada, així com la divulgació del treball entre els usuaris de les aules.
El segon premi, dotat amb 1.200 euros, ha estat per Francesc Xavier Gil, professor del Departament de Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica de la UPC, per l'elaboració del Biovidre, un nou material abrasiu biodegradable per la neteja i restauració d'equipaments i instal·lacions. La tècnica més utilitzada per netejar superfícies és la projecció de materials abrasius que no és poden reciclar. Aquests residus s'emmagatzemen o bé es llencen per les clavegueres. El segon premiat del Concurs ha elaborat un producte biodegradable format per òxids de sodi, calci, fòsfor i amb presència d'aigua. El Biovidre té les propietats mecàniques suficients per ser projectat amb les pistoles que utilitzen materials abrasius, és més econòmic que els abrasius convencionals i, a més, es pot utilitzar com a abonament agrícola, ja que amb l'aigua es va desfent i dona a les plantes ions calci, fosfats i sodi que afavoreixen el creixement i la producció vegetal.
En la convocatòria oberta, el primer premi, dotat també amb 2.400 euros, ha recaigut en el projecte anomenat Les aules verdes, elaborat pel Centre d'Educació Infantil i Primària Josep Gras, de Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental). La iniciativa busca conscienciar i implicar l'alumnat en la gestió ambiental de l'aula, per aconseguir reduir en un 30% l'ús de paper, un 40% la despesa de bolígrafs i un 100% el consum de piles no recarregables. Per aconseguir-ho, fan que cada classe tingui un alumne responsable de gestionar els recursos de forma mediambientalment correcte. Apagar o encendre els llums segons la necessitat i triar entre baixar persianes o posar cortines són algunes de les seves responsabilitats. A més, es recicla tots els residus que genera l'escola, ja que totes les aules tenen recollida selectiva de paper, plàstic i matèria orgànica. En aquest sentit, hi ha un alumne responsable que buida els contenidors de forma setmanal als contenidors grans del pati. En aquest centre també es pren consciència del clima recollint dades meteorològiques; i s'utilitzen bolígrafs amb mina recarregable, paper reciclat i piles reutilitzables.
D'altra banda, el Jurat ha decidit declarar desert el 2n premi en aquesta convocatòria oberta.