Barcelona acull la trobada “Your Plate, Your Planet”, un moviment global de ciutats contra l’emergència climàtica

02/06/2022 - 17:58

El sistema agroalimentari mundial és responsable d’entre el 21% i el 37% del total d’emissions globals netes dels gasos amb efecte d’hivernacle antropogènic. Per posar focus a aquesta realitat, la campanya “Your Plate, Your Planet” explica com les polítiques alimentàries locals són imprescindibles davant l’emergència climàtica i fa una crida internacional als municipis i als seus habitants perquè assumeixin compromisos per impulsar polítiques alimentàries que assegurin l’accés a aliments suficients, agroecològics, saludables i nutritius per a tota la població amb el Repte de Barcelona per a la Bona Alimentació i el Clima (de l’anglès ‘The Barcelona Challenge for Good Food and Climate’).

En aquest marc, del 23 al 25 de maig s’han celebrat dues trobades internacionals formatives sobre polítiques alimentàries amb representants i agents de les ciutats compromeses amb el repte, que són: Belo Horizonte, Rosario, Ougadougou, Tananarive, Rivas Vaciamadrid, Kazan, València, Barcelona, Granollers, Milà, Métropole de Lió, Le Havre Seine Métropole, Quelimane, Indore, Mouans-Sartoux, Jammu, Chandigarh, Sagar, Jabalpur, Ujjain, Vitòria-Gasteiz, Bogotà i Marsella.

La iniciativa aborda dos desafiaments fonamentals com ara la mitigació del canvi climàtic i l’adaptació a l’emergència resultant, amb el compromís de transformar els sistemes agroalimentaris locals per garantir l’accés a dietes suficients, sostenibles, saludables i nutritives per a totes les persones, evitant així la vulnerabilitat alimentària i potenciant la justícia alimentària.

 

Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030

L’Ajuntament de Barcelona està treballant en l’àmbit local aquests desafiaments internacionals recollits al Repte de Barcelona per a la Bona Alimentació i el Clima amb l’Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030 (EASB2030), un document que serà el full de ruta que caldrà seguir en matèria de polítiques alimentàries durant els pròxims vuit anys per fer que l’alimentació dinamitzi les economies locals sostenibles, combati desigualtats i cuidi la nostra salut i la del planeta, sense posar en perill les generacions futures.

Actualment, s’està duent a terme un procés participatiu ciutadà per contrastar el que s’ha elaborat en el marc de les plenàries de ciutat amb el conjunt de la ciutadania i recollir noves aportacions sobre com cal impulsar l’alimentació sostenible a la ciutat els propers anys.
Aquest procés participatiu ciutadà està obert a tota la ciutadania fins al 12 de juny i s’hi pot participar de diverses maneres: d’una banda, per mitjà de l’enquesta del procés a Decidim.barcelona, aportant idees als debats existents entorn dels 8 objectius estratègics identificats a l’EAS2030 o participant en alguna de les sessions obertes amb entitats i ciutadania.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

Integrar plantes silvestres comestibles en el sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Sota aquesta premissa, les organitzacions Eixarcolant, Tarpuna i Restaurantes Sostenibles, estan duent a terme un projecte per fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d'aquest tipus de plantes a Barcelona.
 

Notícia

La presentació de la Declaració Futur sense Tòxics, impulsada per Rezero i amb més de setanta adhesions de professionals dels àmbits de la recerca i de la salut, obté una àmplia repercussió mediàtica.

Article

El projecte “Horts al terrat”, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, ha rebut el premi Nova Bauhaus de la Unió Europea en una cerimònia que s’ha celebrat a la ciutat de Brussel·les el divendres 12 d’abril.

Butlletí