"Caminar és la primera cosa que un nen vol fer i l'última a la qual vol renunciar una persona gran (... ) és tan natural com respirar". Amb aquestes paraules de J. Butcher, fundador del moviment Walk21, Antoni Fogué, president de la Diputació de Barcelona, va inaugurar aquest 8 d'octubre el Congrés Internacional del Caminar BARCELONA WALK 21.
L'objectiu del Congres és posar en contacte totes aquelles persones vinculades a l'ús i disseny de l'espai públic i reivindicar la defensa dels drets dels vianants. Per això, a Barcelona, convertida en "capital del caminar", s'han reunit centenars de delegats internacionals, líders polítics, acadèmics o professionals que treballen per la millora de les condicions de la ciutadania, des d'experts en mobilitat i la planificació urbana fins a especialistes de l'àmbit de la salut i la protecció ambiental. Durant tres dies aquest serà el marc per estimular i impulsar el procés de recuperació de l'espai públic i es compartir experiències i reptes per desenvolupar comunitats sostenibles, dinàmiques i sanes on la gent pugui i vulgui caminar.
L'acte inaugural del Congrés, que porta per títol "Camina amb Barcelona - Ciutat en moviment", es va centrar en el compromís de les institucions catalanes en el foment dels dret dels vianants. D'una banda, Antoni Fogué va destacar el compromís de la Diputació amb els Plans de Mobilitat locals així com la col·laboració amb organitzacions com Catalunya Camina -promotora del Congrés Walk21- per augmentar la seguretat i la qualitat de vida dels vianants.
En la mateixa línia, Jordi Hereu, alcalde de la ciutat de Barcelona, va destacar el procés de recuperació de l'espai públic que viu tota Europa, i que està molt viu a Barcelona, una ciutat on el 50% dels trajectes interns es fan caminant. No obstant, Hereu va demanar als organitzadors de l'acte que impulsessin una agenda que ajudi totes les ciutats a crear nous models de convivència i convivència en l'espai comú.
'La recuperació de l'espai públic per als vianants és un indicador de la recuperació del concepte de ciutadania'
El director general de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, Frederic Ximeno, també present a l'acte inaugural, va donar un pas més en afirmar que reconquerir l'espai públic és recuperar el concepte de ciutadania, i va proposar com a solucions exercir un lideratge polític per transformar les ciutats catalanes, arribar a aliances tàctiques amb la ciutadania i realitzar accions a totes les escales. Va relacionar el model de mobilitat sostenible amb el concepte de justícia i equitat, ja que aquest model té al ciutadà com a centre.
A les primeres sessions del Congrés van participar experts com Ole Thorson, president de la IFP -International Federation of Pedestrians i Francesco Tonucci, investigador de l'ISTC (Itàlia) i conegut internacionalment pel projecte La citta dei bambini, un moviment que convida a redissenyar les ciutats actuals pensant en les necessitats de llibertat i desenvolupament dels nens, base també dels anomenats "camins escolars".
'Els vianants són l'espècie indicadora de la qualitat de vida d'una ciutat'
El congrés girarà durant tres dies al voltant de tres marcs temàtics: visió política, orgull cívic i especialització tècnica. La finalitat és compartir experiències i idees, enfortint el diàleg i les relacions entre polítics, tècnics i representants dels grups cívics per optimitzar les inversions en els projectes de vianants, i estimular "l'orgull cívic" de viure en pobles i ciutats aptes per caminar.
En aquesta línia el president de Walk21, Rodney Tolley, va insistit que els ciutadans necessiten una ciutat que protegeixi els seus drets, però la ciutat també necessita els vianants perquè "ells són l'espècie indicadora de la qualitat de vida d'una ciutat". Tolley també va insistir en la necessitat d'implicar ciutadans, organitzacions i sobretot administracions en la Carta Internacional del Caminar.
Adjunt | Mida |
---|---|
Antoni Fogué (esq) i Jordi Hereu (d) | 25.08 KB |