Barcelona, ciutat de ciutats

Font: Smart City Expo
28/11/2011 - 00:00
Què tenen en comú Amsterdam, Bangalore, Barcelona, Birmingham, Bolonya, Boulder City, Buenos Aires, Màlaga, París, Portland, Rio de Janeiro, Sant Francisco, Santander, Santiago de Xile, Sao Paolo, Seül, Sidney, Tongxian i Vitacura? Totes són smart cities i totes tenen delegacions a Fira de Barcelona per assistir a la primera edició de Smart City Expo & World Congress, el saló i congrés que aborda, del 29 d'octubre al 2 de desembre, els reptes de transformació de les actuals urbs en ciutats intel·ligents des d'una perspectiva global i que reuneix a experts i empreses capdavanteres en la matèria per debatre les necessitats i mecanismes de desenvolupament de ciutats smart.

El paper que aquestes ciutats juguen en un esdeveniment com Smart City Expo & World Congress és crucial ja que no són únicament les receptores dels canvis sinó les principals precursores de les transformacions. Per això les experiències acumulades per aquelles ciutats que ja han engegat resulten decisives. El saló ha volgut capitalitzar aquest coneixement i ha reservat diferents espais al programa en els què s'inclouran presentacions de casos pràctics implementats amb èxit en diferents parts del planeta sobre temes com la mobilitat o la gestió de l'energia.

Entre els principals reptes als quals s'enfronten les ciutats que desitgen iniciar la seva transformació en smart city, destaquen el canvi de paradigma en la gestió municipal i la dificultat de les administracions locals per finançar les iniciatives smart. En el primer cas, les urbs hauran de canviar l'actual model en el qual molts serveis es gestionen de manera independent per crear un sistema coordinat en el qual uns serveis i uns altres interaccionin i responguin a criteris qualitatius.

El cas de la gestió dels serveis de neteja resulta paradigmàtic: la sensorización dels contenidors permetrà a les administracions locals contractar aquest servei sobre la base de criteris que vagin més enllà del nombre de personal o la freqüència de pas dels vehicles i que incloguin, per exemple, l'obligació de mantenir els containers com a màxim a mitja capacitat.

Per això també, el saló mostrarà les alternatives de finançament a les quals les ciutats poden accedir. En un moment en el qual el finançament de les administracions ha sofert retallades dràstiques, els gestors públics han de trobar fonts alternatives de liquiditat per afrontar les inversions necessàries per adaptar els seus municipis. Representants d'institucions com el Banc Mundial o el Banc Europeu d'Inversions detallaran les alternatives disponibles.

El congrés abordarà aquests reptes durant la tarda del 30 de novembre, en una sessió monogràfica que s'iniciarà amb la ponència de Greg Clark, membre de l'Urban Land Institute.  

Smart City Expo & World Congress, també mostrarà com el desplegament de smart grids juntament amb la instal·lació de comptadors intel·ligents, la diversificació de fonts d'energia -amb un pes important de les renovables- i l'aposta per la generació urbana permetrien una gestió més eficient i sostenible dels recursos disponibles. Aquestes eines faran possible que les ciutats es proveeixin de l'energia que necessiten, quan i on la necessiten.

Es presentaran exemples de casos pràctics que demostren que l'ús d'aquestes eines té efectes immediats sobre el consum. El programa pilot d'implantació de comptadors intel·ligents a la ciutat britànica de Birmingham, els representants municipals de la qual estaran en Smart City Expo & World Congress, va aconseguir reduir les factures domèstiques prop d'un 60% en les seves primeres 12 setmanes de funcionament i va evitar l'emissió de 12 tones de CO2 a l'atmosfera.

Aquests avanços incideixen directament en les economies urbanes i en la seva capacitat de creixement fent-les més competitives. El congrés abordarà els reptes i solucions disponibles en el sector energètic la tarda de l'1 de desembre.

El congrés dedicarà la seva última jornada als reptes i solucions disponibles en l'àrea de la mobilitat. El fundador de la consultoria en mobilitat i transport EcoPlan International, Eric Britton, serà el principal ponent d'un programa que tractarà aspectes clau com el desenvolupament de plans de mobilitat integrals, la implantació del vehicle elèctric, l'ús de recursos compartits (carsharing i carpooling), o la gestió del trànsit en directe mitjançant la interconnexió de vehicles i xarxa vial a través de sensors instal·lats tant en les infraestructures com en els automòbils. 


Notícies relacionades: 

Sant Cugat posa en funcionament el primer carrer intel·ligent integral de Catalunya

AdjuntMida
Image icon logo_ca.jpg12 KB

Relacionats

Butlletí