11/02/2007 - 00:00
La segona tinenta d'alcalde de l'Barcelona, Imma Mayol, ha participat aquest dimarts 30 d'octubre, en la sessió que el segon Congrés mundial de Ciutats i Governs Locals units (CGLU) ha dedicat a analitzar les perspectives i desafiaments del canvi climàtic.
En la sessió, anomenada 'Ciutats, el futur de la humanitat; afrontar el canvi climàtic', Mayol ha presentat l'experiència de l'Agenda 21 de Barcelona, la seva aplicació i la integració de les polítiques de sostenibilitat. El congrés se celebra a Jeju (Corea del Sud) fins al 31 d'octubre.
En la seva intervenció, titulada 'Agenda 21 local - integració de les polítiques de sostenibilitat', la segona tinenta d'alcalde ha destacat la importància d'haver fet una Agenda 21 de la ciutat de Barcelona enlloc d'una Agenda 21 de l'Ajuntament de Barcelona, que 's'ha traduït en el disseny d'un llarg i intens procés de participació integrat per empreses, l'administració públic, ongs, universitats i sindicats, entre d'altres. D'aquesta manera, l'èxit prové del treball en xarxa, ja que cadascú sap el que ha de fer i que és essencial i no es pot delegar.'
Un total de 256 institucions i 255 escoles s'han compromès amb l'Agenda 21 local, que s'ha convertit així en un punt de referència de la ciutat. Així per exemple, quan una empresa vol ser més sostenible, l'Agenda 21 l'assessora en què és el que pot fer per treballar en aquest sentit.
Mayol ha destacat alguns dels resultats assolits per l'Agenda 21 de Barcelona, com 'la reducció del consum de l'aigua, l'augment de la recollida selectiva, l'increment de les àrees verdes, l'augment de l'ús de la bicicleta, el creixement de l'ús de l'energia solar, l'augment de les escoles compromeses en l'educació sostenible, millores ambientals a les empreses o el creixement del comerç just, entre d'altres.'
Per evitar les desigualtats socials
D'altra banda, el cinquè tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i copresident de la Comissió d'Inclusió Social i Democràcia Participativa (CISDP) de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), Ricard Gomà , ha presentat aquest dimarts 30 d'octubre, en aquest congrés, el document de posicionament polític que recull les veus de les ciutats en matèria d'inclusió social.
Ricard Gomà ha fet públic als membres de l'organització les conclusions del document consensuat a Barcelona el passat mes de setembre, en el marc del Primer Seminari Internacional de Polítiques Innovadores per a la Inclusió Social, organitzat per la CISDP, en el qual va participar una àmplia representació de ciutats de tots els continents.
El document recull la importància del treball de les ciutats com a motors generadors de polítiques inclusives adreçades a reduir la desigualtat, ja sigui d'origen social, econòmic, polític, cultural o relacional, sense caure en l'homogeneització i reconeixent la diversitat i la identitat dels col·lectius. Així mateix també posa de manifest la importància de la micropolítica desenvolupada pels ens locals per aconseguir el compliment dels Objectius de Desenvolupament del Mileni per a 2015, acordats per l'Assemblea de l'ONU.
Font: BCN.CAT.