Barcelona prova un nou material que destrueix els gasos contaminants dels elements urbans

Font: Ajuntament de Barcelona
13/05/2013 - 00:00

L'Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa una prova pilot per assajar un nou material que, si funciona com s'espera, redueix els materials contaminants dels elements urbans en què s'aplica. Mitjançant aquest compost, amb propietats fotocatalítiques, la combinació de la llum ultraviolada i la humitat absorbeix el NOx, el gas que generen els vehicles en la combustió del compost.

Efecte d'autoneteja
L'aplicació d'aquest material, format per diòxid de titani, comporta una descontaminació de l'aire, així com un efecte d'autoneteja dels elements urbans en què es col·loca. Els estudis elaborats en laboratoris marquen una reducció de les olors d'entre el 70 i el 100%,de NOx entre el 50 i el 100% i dels fongs i els microorganismes entre el 50 i el 80%.

Aquesta tècnica es pot aplicar als paviments de voreres i calçades, estructures, túnels, vidres, façanes, monuments i edificis públics. A més, no requereix manteniment i, un cop aplicat, l'efecte que té és permanent i fa que elements urbans triguin més a ennegrir-se. Així, les anàlisis parlen de reduccions dels costos de manteniment i repintat d'entre un 50 i un 90%.

Estudi de viabilitat econòmica
El passat 3 de maig es va ruixar amb aquest líquid el tram de la Gran Via situat entre el passeig de Gràcia i la rambla de Catalunya. D'aquí a uns mesos, es mesurarà la contaminació en aquesta zona i es comprovarà si s'ha reduït i si el terra està visiblement més net que als trams de carrer en què no s'ha aplicat.

Un cop contrastada l'eficàcia d'aquesta mesura, en cas que la prova pilot sigui positiva, el consistori farà un estudi de viabilitat econòmica en termes de reducció de la contaminació i d'estalvi en el manteniment i la millora de les olors.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí