Caldes de Montbui es prepara per intensificar la resposta contra l’emergència climàtica

Font: Ajuntament de Caldes de Montbui

23/01/2020 - 13:31

Tots els grups representats a l’Ajuntament van votar a favor de declarar l’emergència climàtica al municipi i iniciar un Pla de transició energètica

Un dia abans de la celebració de la 1a Cimera Catalana d’Acció Climàtica i un dia després que Barcelona declarés l’emergència climàtica a la ciutat, els grups amb representació a l’Ajuntament de Caldes de Montbui han comparegut per explicar el posicionament de la població calderina envers el canvi climàtic.

ERC, PSC, CUP, JxCAT i PPC van votar a favor de la declaració d’emergència climàtica a Caldes de Montbui durant el Ple del passat 19 de desembre. Aquesta declaració, presentada en forma de moció, recull el compromís de l’Ajuntament sobre impulsar polítiques clares i contundents per contribuir a l’assoliment dels objectius en matèria de mitigació del canvi climàtic establerts a la Llei 16/2017. 

En aquest sentit, els grups han signat un acord d’acció enfront la gestió responsable de residus, la promoció d’ús prioritari d’energies renovables, l’ús racional de l’aigua i l’explotació racional i sostenible dels recursos naturals.

A la roda de premsa han intervingut l’alcalde, Isidre Pineda i els regidors i regidores Carla Millán (PSC), Marta Barnils (CUP), Joan Tarradas (JxCAT) i Montse Romano (PPC). També ha estat present el regidor de Sostenibilitat i Ecologisme, Jordi Martín, qui liderarà la redacció del Pla de transició energètica municipal i qui divendres assisteix a la 1a Cimera Catalana d’Acció Climàtica convocada per la Generalitat de Catalunya. 

El Pla de transició energètica definirà les accions

La moció compromet a l’Ajuntament a elaborar un pla d’actuació ambiciós que concreti propostes per adaptar les diferents polítiques municipals als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS 2030 - Nacions Unides), al marc de l’European New Green Deal, al Plan Nacional Integrado de Energía y Clima (PNIEC) 2021-2030 i a la Llei 16/2017 de la Generalitat de Catalunya.

Liderarà aquest projecte la regidoria de Sostenibilitat i Ecologisme i s’articularà prèvia creació d’una comissió de treball.

Altres compromisos de la moció són: establir mesures per fer un càlcul anual d’emissions de gasos amb efecte hivernacle per part de l’Ajuntament i definir mesures per reduir-los; publicar anualment els inventaris d’emissions i els resultats de la implementació de les mesures plantejades al Portal de Transparència de l’Ajuntament; analitzar la vulnerabilitat del municipi de Caldes de Montbui al Canvi Climàtic i accelerar la incorporació de mesures d’adaptació en les diferents planificacions municipals.

Exemples d’accions en marxa

En paral·lel a la declaració d’emergència climàtica, l’Ajuntament està concretant aquests mesos diferents accions que donen resposta a la necessitat de reduir les emissions de CO2 de racionalitzar l’ús dels recursos. Alguns exemples són:

-       La modificació dels Ordenances Fiscals per afavorir la instal·lació de plaques solar i incentivar la recollida selectiva

-       La introducció de mesures per una mobilitat més sostenible com la creació de carrils bici (el primer a l’entorn del carrer de Sant Pau)

-       La construcció de la segona caldera de biomassa del municipi, amb el suport de la Diputació de Barcelona

-       La reactivació del Grup Ciutadà pel Pacte per la mobilitat sostenible i segura

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia
A uns 1,55 °C per sobre del nivell preindustrial

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha confirmat que el 2024 és l'any més càlid de la història, basant-se en sis conjunts de dades internacionals. Els darrers deu anys han estat tots entre els deu més càlids, en una ratxa extraordinària de temperatures rècords. 

Acte
23/03/2025 - 00:00

Butlletí