Uns 350 alumnes de secundària de l’Escola Puigcerver de Reus han participat dimarts 3 de maig en la campanya de sensibilització sobre bones pràctiques ambientals que s’ha desenvolupat pels carrers del centre de la ciutat, amb la col·laboració de les regidories de Medi Ambient i Ocupació i d’Ensenyament i Política Lingüística.
La campanya, batejada com a Taca Verda, promou la consciència ambiental en els següents aspectes: Recollida selectiva; Mobilitat sostenible: ús de la bicicleta, transport col·lectiu, anar a peu; Eficiència energètica a la llar; Normes de comportament dels animals de companyia; i Ús de les papereres.
L’acció s’ha iniciat amb la concentració de tots els alumnes a la plaça del Mercadal, d’on han sortit dividits en 50 equips en diferents itineraris pels carrers del centre de la ciutat per fer arribar la campanya de sensibilització a la màxima població possible. Els equips han estat integrats per alumnes d’ESO i de batxillerat.
Els alumnes de l’Escola Puigcerver i l’Ajuntament han treballat de manera conjunta la campanya de sensibilització amb la proposta de bones pràctiques i l’edició del material de difusió que s’ha repartit pel centre de la ciutat durant la realització de la campanya. Les bones pràctiques escollides han estat les següents:
-
Recollida selectiva: «Repensa abans de comprar, els teus hàbits tenen una repercussió important en la generació de residus. Redueix el volum de residus comprant de forma més eficient i selectiva. Reutilitzar és donar un altre ús als objectes abans de llençar-los. Reciclar és el procés de transformació d’un residu en un material que podem tornar a utilitzar. Separant els residus i posant-los al contenidor corresponent, reduïm contaminació, tanquem els cicles naturals i millorem Reus.».
-
Mobilitat sostenible: ús de la bicicleta, transport col·lectiu, anar a peu: «El transport públic emet un 70% menys de CO2 que un transport privat. El cotxe és el mètode menys eficient i més contaminant. Si deixéssim de fer servir només un 1% els nostres cotxes per anar a la feina, estalviaríem anualment 20 milions de litres de combustible, i evitaríem emissions d’unes 47.000 tones de CO2. Camina i utilitza la bicicleta per anar a la feina o a llocs propers. Aquesta és la piràmide de la mobilitat sostenible».
-
Eficiència energètica a la llar: «Com podem millorar la nostra eficiència energètica a casa? Consells per a una bona climatització: Orientació òptima de l’edifici; Colors clars al sostre i parets exteriors; Deixar entrar el sol a l’hivern; Impedir que entri el sol a l’estiu. Utilitzar un ventilador de sostre».
-
Normes de comportament dels animals de companyia: «Un gos a casa... Recorda: Identifcar el gos amb un microxip; Alimentar-lo adequadament; Portar-lo al veterinari un cop l’any; Proporcionar-li exercici cada dia; No maltractar-lo ni abandonar-lo mai; No donis menjar als animals del carrer; Inscriure’l en el registre censal municipal; Recull el que embruta, els carrers són de tots».
- Ús de les papereres: «Utilitza les papereres. Trobaràs moltes papereres per tota la ciutat, fes-les servir. Xiclets: Un xiclet tarda 5 anys a desaparèixer, llençar-lo a la paperera és un moment. Envasos: Llençar llaunes o ampolles a la paperera no costa gens però és un gran gest. Burilles: Fes servir les papereres per apagar la cigarreta. Després, llença-hi la burilla».