Castellar del Vallès constitueix el comitè d’actuació davant la situació de sequera

02/05/2023 - 08:29

L’Ajuntament de Castellar del Vallès va constituir el passat mes d'abril el Comitè municipal d’actuació davant la sequera, un òrgan que coordinarà els serveis municipals per aplicar les mesures d’estalvi d’aigua fixades en els plans d’actuació de sequera aprovats per les diferents administracions.

El comitè és presidit per l’alcalde, Ignasi Giménez, i en formen part el regidor delegat en la matèria de protecció civil, Pepe Leiva, així com diferents tècnics de Via Pública, Protecció Civil, Transició Ecològica, Salut i Comunicació, a més del secretari municipal. També hi podran participar puntualment altres regidors i tècnics.

Entre altres funcions, aquest espai vetllarà pel compliment i execució de les mesures incloses en el Pla municipal d’emergències en situació de sequera així com per la coordinació d’accions per fer-hi front. Cal recordar que Castellar es troba, com la majoria de municipis de la regió metropolitana, en situació d’excepcionalitat per sequera, d’acord amb els diferents escenaris establerts per la Generalitat. 

Castellar s’abasteix en part de captacions pròpies i en part d’aigua subministrada per Aigües Ter-Llobregat. En aquest sentit, en els darrers mesos s’han dut a terme diverses inversions per tal de fer possible que el nucli urbà i les urbanitzacions es proveeixin indistintament d’una o altra font de subministrament. Només en el cas de Can Font i Ca n’Avellaneda el subministrament procedeix d’una altra via, com és la compra en alta de la xarxa d’Aigües de Terrassa.

L’actuació del nou comitè s’emmarcarà dins els recursos del Document únic de protecció civil municipal (DUPROCIM).

 

Reg municipal amb aigua no potable

L’estat d’excepcionalitat decretat per la Generalitat limita alguns usos de l’aigua potable per als diferents usuaris i també per als ajuntaments, com ara el reg i la neteja, usos permesos només amb aigua d’origen freàtic de pous no potables o amb aigua regenerada procedent d’estacions depuradores.

Precisament, el Consorci Besòs Tordera ha accelerat darrerament la instal·lació d’hidrants a dotze de les seves estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) dotades d’estacions de regeneració d’aigua (ERA) per fer possible la càrrega de cisternes amb aigua regenerada no potable per a usos municipals. Entre aquestes estacions que ja disposen de sortidor hi ha la de Castellar del Vallès.

A petició de l’Ajuntament, el Consorci Besòs Tordera ha sol·licitat a l’Agència Catalana de l’Aigua l’autorització per poder fer ús d’aquesta aigua, sempre que es garanteixi el cabal ecològic del riu. Segons estima la Regidoria d’Espai Públic, diàriament es podria fer ús de 35 metres cúbics d’aigua regenerada a la depuradora de Castellar, que es faria servir per a reg de plantació i arbrat, per a la neteja viària i també per a la neteja del clavegueram. La intenció seria habilitar un dipòsit de 100 metres cúbics disponible a l’Espai Tolrà perquè servís d’acumulador i de punt de càrrega al nucli urbà que garantís aquests usos.

En l’actualitat, i seguint les directrius del Pla de Sequera, l’Ajuntament només està duent a terme regs de supervivència d’arbres o de plantes, dins l’horari establert pel decret de sequera, entre les 20 i les 8 h. L’aigua que s’utilitza no és potable i s’extreu del nivell freàtic d’un pou situat al costat de la rotonda de la Dona Acollidora.

En la línia de poder utilitzar aigua no potable per a usos municipals, l’Ajuntament ha posat en marxa recentment un altre pou que està situat a la plaça dels Horts i té previst recuperar-ne un altre que està situat a la Torre Balada.

El comitè creat ahir fa una crida a la ciutadania per tal que faci un consum responsable d’aigua davant la situació actual d’excepcionalitat per sequera.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Castellar del Vallès va reunir ahir dimecres el Comitè municipal d’actuació davant la sequera per impulsar noves mesures davant l’anunci del Govern de la Generalitat d’aplicar restriccions quan l’àrea de Barcelona entri en situació d’emergència, previsiblement a partir de l’1 de febrer

Article

L’aigua prové de la depuradora de Sabadell i arriba al municipi en camions cisterna. Properament s’espera poder fer ús també de l’aigua de la depuradora del Prat de Llobregat

Notícia

Prop d’un centenar de persones participen en la jornada de portes obertes a les instal·lacions del Consorci Besòs Tordera, amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua i de la Meteorologia.

Butlletí