Catalunya acollirà el Circular Economy Hotspot la tardor del 2020

Del 16 al 19 de novembre del 2020 a Gran Via de Fira de Barcelona
23/11/2019 - 08:00

El Circular Economy Hotspot Catalonia es celebrarà del 16 al 19 de novembre del 2020

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha presentat a Brussel·les l’avanç del programa del Circular Economy Hotspot Catalonia 2020, durant la seva intervenció en la quarta edició d’aquest esdeveniment d’abast europeu que enguany té lloc del 18 al 20 de novembre a Bèlgica. La delegació catalana a Brussel·les està conformada per una quinzena de representants d’empreses, associacions empresarials, entitats, administració pública i centres de recerca.

El Circular Economy Hotspot és el principal esdeveniment europeu organitzat amb l’objectiu de promoure l’economia circular entre els principals actors implicats en la producció de béns i serveis al continent. Representa un aparador per a difondre i compartir experiències d’èxit que funcionen arreu d’Europa al voltant d’aquest nou model econòmic, i, alhora, potenciar l’aplicació de sistemes i metodologies encaminades cap aquest canvi de model productiu.

 

Itineraris amb visites guiades arreu de Catalunya

Durant la seva intervenció, en sessió plenària a Brussel·les, la secretària Marta Subirà ha avançat la data i el programa d’aquest congrés a Catalunya el 2020. Serà del 16 al 19 de novembre, al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. Se celebrà coincidint amb l’Smart City Expo World Congress, per afavorir l’intercanvi i promoure sinèrgies. Durant la seva intervenció, la secretària també ha anunciat que el Rin del Nord-Westfàlia serà la regió que acollirà el Circular Economy Hotspot 2021.

A Catalunya, està previst que hi assisteixin prop de 400 representants d’empreses, i entitats públiques i privades de més d’una vintena de països, implicades amb la l’economia circular.  A més de conferències magistrals, s’organitzaran de 8 a 10 itineraris amb visites guiades arreu de Catalunya per a conèixer sobre el terreny iniciatives innovadores d’economia circular que funcionen en diverses empreses o institucions, perquè serveixin com a exemple a replicar o a tenir en compte en el disseny d’estratègies futures. La temàtica dels itineraris serà diversa, i comprendrà sectors i àmbits com el tèxtil, la construcció, l’agroalimentació, la mobilitat, la química, el cicle de l’aigua, plàstics i els envasos i embalatges.

L’última jornada es dedicarà a potenciar trobades bilaterals amb altres participants de l’Smart City Expo World Congress, aprofitant la celebració d’aquest esdeveniment a Barcelona en les mateixes dates.

Entre els temes que s’abordaran, es troba el disseny circular, la circularització de materials, components i productes, la bioeconomia, la indústria 4.0, la innovació i recerca, i la circularitat inclusiva.

 

Estat d’implementació de l’economia circular a Catalunya

La Generalitat impulsa la transició cap a un model econòmic i social basat en la circularitat dels recursos i productes, per tal de potenciar la sostenibilitat necessària per afavorir la conservació del planeta. En aquest marc, la Generalitat ha desenvolupat múltiples polítiques relacionades amb l’economia circular com ara subvencions per a la implementació de projectes i estratègies d’economia circular, campanyes per reduir el malbaratament alimentari, el programa de compra pública verda, el premi d’ecodisseny, etc. Entre el 2017 i 2018, ha executat 47,6 milions en accions de l’eix 6 de sostenibilitat i economia circular del Pacte nacional per a la indústria.

A Catalunya, hi ha comptabilitzades més de 390 empreses que ofereixen solucions per implementar l’economia circular. La majoria són pimes de menys de 250 treballadors (91%), i amb més de 10 anys de vida (83%) i concentrades a Barcelona (76%). Més de la meitat són exportadores.


Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Barcelona Energia, la comercialitzadora pública d’energia 100% renovable de l’Ajuntament de Barcelona i l’AMB, en motiu del Dia Mundial d’Estalvi d’Energia, ha fet balanç dels últims dos informes d’eficiència energètica enviats als seus usuaris, detectant un possible estalvi econòmic de 72.653,60 € entre els consumidors de la companyia.

Notícia

En les dues jornades del congrés BforPlanet, punt de trobada dels agents econòmics que treballen per la sostenibilitat, s’ha abordat la necessitat de conjugar la capacitat econòmica amb el respecte mediambiental i la cura del planeta. La trobada també ha permès explicar en detall les diferents iniciatives municipals en aquest camp, així com les mesures de reactivació econòmica.

Article

En concret, durant el 2020 es van emetre 2,7 milions de tones de CO2, mentre que el 2019 van ser 3,6. D’aquesta quantitat, 330.090 tones corresponen a l’estalvi de consum energètic, tant el domèstic, l’industrial com el comercial i de serveis. Una baixada, no estructural, que ha ajudat a assolir el 42% dels compromisos de reducció fixats per a l’any 2030. Aquestes són unes de les principals dades de l’Informe de l’emergència climàtica a Barcelona 2020.

Butlletí