Catalunya acull el Circular Economy Hotspot de 2021 del 15 al 18 de novembre

12/11/2021 - 12:14

L’esdeveniment internacional s’organitza a Catalunya, on les polítiques d’economia verda i circular han suposat el 13% del pressupost anual dels últims 4 anys. Es preveu que hi participin prop de 300 representants del món empresarial i institucional, que podran conèixer de primera mà experiències d’èxit en economia circular de Catalunya.

Catalunya acull la 5a edició del Circular Economy Hotspot, un esdeveniment de caire internacional que ja ha tingut lloc als Països Baixos, Luxemburg, Escòcia i Bèlgica, amb l’objectiu de compartir experiències i estratègies sobre economia circular. Les persones que hi participen formen part dels principals actors europeus involucrats en la transformació cap a un model econòmic circular, integrador i neutre en emissions.

Aquesta esdeveniment es durà a terme del 15 al 18 de novembre, i arrencarà amb la inauguració institucional a càrrec del President de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, i l’assistència de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura. Està previst que hi assisteixin prop de 300 representants d’empreses i entitats públiques i privades de més d’una vintena de països implicades amb l’economia circular. 

L’objectiu del Hotspot és donar a conèixer les iniciatives públiques i privades i les col·laboracions d’èxit que acceleren la transformació cap a una economia més circular de Catalunya i, per tant, és una oportunitat única per posicionar Catalunya en aquest camp. Així mateix, servirà per promoure l’intercanvi de Bones Pràctiques i coneixement, i les col·laboracions amb agents i governs d’altres països.

El lema de l’edició d’enguany és "Impulsar una economia regenerativa". L’esdeveniment girarà al voltant de la creació de valor, la innovació, la transició justa i les estratègies i el finançament per a models de producció i consum circulars. El Circular Economy Hotspot
 

John Elkington, el guru del lideratge sostenible

Entre els ponents, destaca la participació a la conferència inaugural de John Elkington, una autoritat en responsabilitat corporativa i un dels fundadors del moviment mundial per a la sostenibilitat, autor de best-sellers i emprenedor en sèrie. Actualment, és soci fundador i pol·linitzador en cap de Volans. El seu darrer llibre és Green Swans (Fast Company Press, abril de 2020) i acaba de participar com assessor a la COP26 de Glasgow.

A continuació, tindrà lloc una xerrada sobre el Lideratge en estratègies circulars que comptarà amb Miguel A. Torres, president de Bodegas Torres, Francesc Rubiralta, president del Grup CELSA, i Pere Girbau, CEO del Grup Girbau.   

A la cloenda, Patrícia Aymà, presidenta executiva de Venvirotech Biotechnology, explicarà la història d’èxit d’una empresa catalana (start-up) tecnològica, i es parlarà d’estratègies tecnològiques emergents i circulars amb Miquel Rovira, director de l’Àrea de Sostenibilitat i Membre del Comitè Directiu d’EURECAT, Centre Tecnològic de Catalunya, Marta Escamilla, responsable de l’Àrea de Sostenibilitat del Centre Tecnològic LEITAT, i Leandro Navarro, del Departament d’Arquitectura de Computadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Finalment, es comptarà amb una taula rodona en què es debatrà sobre les oportunitats i necessitats de finançament de projectes circulars de la mà de Xavier Pont, cofundador de SHIP2B, Josep Soler i Eva Hernández, CEO i responsable de Finances Sostenibles de l’Institut d'Estudis Financers, Xavier Fàbregas, director general de Caixa d’Enginyers, i Luís Herrero, president del Centre Financer Europeu per a la Sostenibilitat.
 

Itineraris amb visites guiades arreu de Catalunya

A més de conferències magistrals, durant dos dies s’organitzaran 19 itineraris amb visites guiades arreu de Catalunya per conèixer sobre el terreny iniciatives innovadores d’economia circular que funcionen en diverses empreses o institucions perquè serveixin com a exemple a replicar o a tenir en compte en el disseny d’estratègies futures. La temàtica dels itineraris serà diversa i comprendrà sectors i àmbits com ara el tèxtil, la construcció, l’agroalimentació, la mobilitat, la química, el cicle de l’aigua, els plàstics i els envasos i embalatges.

L’última jornada es dedicarà a potenciar trobades bilaterals amb altres participants de l’Smart City Expo World Congress aprofitant la celebració d’aquest esdeveniment a Barcelona en les mateixes dates.

Totes les activitats de l’esdeveniment es poden trobar a la pàgina web del Departament d’Acció Climàtica https://www.cehotspot.cat/agenda.

El Circular Economy Hotspot Catalonia 2021 està organitzada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a través de la Secretaria d’Acció Climàtica, l’Institut Català d’Energia, l’Agència de Residus i l’Agència Catalana de l’Aigua, i pel Departament d’Empresa i Treball. Ha comptat amb la col.laboració dels principals actors econòmics i socials de Catalunya implicats en l’economia circular com ara universitats, centres tecnològics, associacions empresarials, clústers, empreses, etc.
 

Catalunya, en transició cap a l’economia circular

La Generalitat impulsa la transició cap a un model econòmic i social basat en la circularitat dels recursos i productes a fi de potenciar la sostenibilitat necessària per afavorir la conservació del planeta. En aquest marc, la Generalitat ha desenvolupat múltiples polítiques relacionades amb l’economia circular com ara subvencions per a la implementació de projectes i estratègies d’economia circular, campanyes per reduir el malbaratament alimentari, el programa de compra pública verda, el premi d’ecodisseny, etc. L’Agència de Residus de Catalunya ha atorgat 8 milions d’euros, entre els anys 2016-2019, en ajuts per a projectes de foment de l’economia circular (287 subvencions) i un total de 3,3 milions d’euros en nuclis de recerca industrial i desenvolupament experimental i en projectes d’economia circular en l’àmbit dels residus (30 projectes, 2018-2020).

A més, el passat mes de setembre, el Govern va donar llum verda a l’Estratègia de la bioeconomia de Catalunya 2030, el full de ruta per a la transició cap a un model econòmic basat en l’aprofitament òptim dels recursos biològics renovables que no s’aprofiten actualment per crear productes de major valor afegit.

L’Estratègia per al període 2021-2030 (EBC2030) permetrà millorar la competitivitat i la sostenibilitat del primer sector, afavorir la creació de llocs de treball, connectar actors de sectors molt allunyats i donar impuls a la generació de coneixement com a motor de canvi.

La celebració d’aquest esdeveniment a Catalunya potencia el dinamisme del hub Catalunya Circular (catalunyacircular.gencat.cat). Aquest punt de trobada, on estan representades empreses, institucions i persones que aporten solucions i estratègies circulars, és un node d’innovació amb una visió i agenda compartides i transformadores per afavorir la transició del país cap a un model econòmic circular, a fi de guanyar en competitivitat i sostenibilitat.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

El projecte ‘Economia circular comunitària’ sensibilitza sobre la importància d'introduir petits canvis en els nostres hàbits de consum com gestionar els residus o comprar productes de proximitat.

Notícia

El projecte té com a objectiu la prevenció, reparació i reutilització de residus per allargar el cicle de vida dels productes i reduir al màxim la generació de deixalles i l’extracció de recursos no renovables.

Acte
27/11/2024 - 09:00
Sala Atri edifici 22@. Barcelona

Butlletí