Catalunya implementarà bones pràctiques europees en matèria de mobilitat sostenible escolar

Font: Generalitat

19/06/2019 - 10:05

En el marc del projecte europeu School Chance, s’han presentat possibles bones pràctiques seleccionades d’Utrecht, als Països Baixos, i de Reggio Emilia, a Itàlia, que es podrien posar en marxa a Catalunya

La Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Girona que treballen conjuntament en el projecte europeu SCHOOL mobility CHAllenge in regioNal poliCiEs (School Chance), ha organitzat una jornada de transferència de coneixement per tal de donar a conèixer les bones pràctiques seleccionades d’Utrecht, als Països Baixos, i de Reggio Emilia, a Itàlia, i que podrien ser implementades a viles i ciutats de Catalunya.
 
Per part d’Itàlia, representants de l’Ajuntament de Reggio Emilia i una coordinadora de mobilitat d’una escola de secundària han explicat els projectes de Manifesto, la xarxa de coordinadors de mobilitat a les escoles i el tancament temporal de carrers propers a les escoles involucrant les famílies dels alumnes i un pare o mare voluntari que s’encarrega del tancament del carrer de l’escola.
 
En una segona part de la jornada, representants de l’Ajuntament d’Utrecht i un membre de la fundació de mobilitat activa, De Fietsmeesters, han explicat la seva experiència amb les zones escolars i el segell de seguretat al carrer, així com també amb l’entrenament, i posterior examen de bicicleta en situació de trànsit real, que han posat en pràctica amb alumnes.
 
La jornada s’adreça al conjunt d’actors implicats en la promoció d’una mobilitat més activa i sostenible en l’àmbit escolar. En particular, a representants de les àrees d’educació, mobilitat i medi ambient de l’Administració de la Generalitat i de les administracions locals, així com al tercer sector i representants de la comunitat educativa de Catalunya: equips directius, professorat, alumnat i famílies dels diferents centre docents.
 
Reunió de socis i sessió de formació de participació a Brasov
Del 5 al 7 de març els socis d'School Chance es van reunir a la ciutat de Brasov (Romania) per parlar sobre el punt on es troba la gestió del projecte, la comunicació i l'intercanvi d'experiències.

També es va dur a terme una sessió de formació de participació, un tema clau per a la sensibilització de pares, mares, infants i professorat respecte la mobilitat escolar.

Visita d’estudi a Graz (Àustria)
 
El mes de maig els socis del projecte de mobilitat escolar van fer una visita de bones pràctiques i formació en finances a la ciutat de Graz. Aquesta ciutat va introduir l’any 2010 un model especial de suport financer per animar les escoles a implementar diverses mesures de gestió de la mobilitat escolar. Van dissenyar un paquet integral d’accions anomenat Programa d’Acció SMM que inclou des de campanyes de conscienciació, cursos segurs per a caminar i anar en bicicleta, visites i viatges escolars, tallers i lliçons específiques sobre temes de mobilitat. Les pautes que introdueixen sumen fins a 40 mesures i activitats que reben suport financer per part de la ciutat i es revisen un cop l’any. Les directrius actuen com un catàleg del què les escoles poden triar les seves activitats preferides.
 
Durant la visita d’estudi es van presentar tant el model de suport financer com el Programa d’acció de SMM, així com les accions exitoses dels representants del municipi, els proveïdors d’accions i les escoles.
 
El projecte europeu
 
El projecte europeu School Chance, que es va iniciar el gener de 2017 i finalitzarà el desembre de 2021, té com a objectiu principal incorporar la mobilitat autònoma dels escolars a les polítiques regionals dels territoris que hi participen, i definir un programa de mobilitat escolar sostenible, segura i accessible per a tots els membres de la comunitat i per a cada etapa educativa.
 
L’School Chance és un projecte aprovat pel programa Interreg Europe i finançat en un 85% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per al període 2014-2020. El programa Interreg Europe es divideix en quatre eixos prioritaris relacionats amb l'estratègia Europa 2020, i el projecte School Chance s’emmarca en l’objectiu temàtic 4: “Low-carbon economy: Afavorir el pas a una economia baixa en carboni en tots els sectors”.
 

A més de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Territori i Sostenibilitat, i l’Ajuntament de Girona, a través de l’Àrea de Mobilitat i Via Pública, participen en el projecte els ajuntaments de la ciutat italiana de Reggio Emilia, de la ciutat holandesa d’Utrecht, de la ciutat polonesa de Gdansk i de la ciutat sueca de Gävle; l’agència metropolitana Brasov Metropolitan Agency For Sustainable Development (Romania), i l’Austrian Mobility Research FGM_AMOR (Àustria), que actua com a soci assessor.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ona és un prototip de vehicle elèctric i autònom dissenyat per fer repartiments de paqueteria a distàncies curtes, que podria ajudar a reduir l’impacte acústic, mediambiental i de congestió del trànsit del transport de mercaderies tradicional.

Notícia

En el marc de l'aposta municipal per una mobilitat més saludable i sostenible, han finalitzat les obres de construcció del tram del carril bici metropolità Bicivia 8, paral·lel al riu Besòs, des de la rotonda de la B-20 fins a la fàbrica Cacaolat.

Notícia

El regidor de Mobilitat explica que la societat tendeix cap a apostar per l’eficiència quan es desplaça

Butlletí