Catalunya lidera la producció ecològica a l'estat

18/03/2005 - 00:00
Catalunya, segons informa el Departament d'Agricultura i Pesca de la Generalitat és la primera comunitat autònoma de l'estat en nombre d'empreses dedicades a la producció ecològica, amb 336, el que suposa un 20,4%, seguida d'Andalusia, amb un 19,5%. L'impuls a la producció agrària ecològica és un dels eixos de dinamització de l'economia rural de Catalunya, conjuntament amb l'agroturisme i l'agroindústria i forma part dels nous reptes de qualitat, seguretat alimentària i de competitivitat en el futur dels nous mercats emergents que ha endegat el DARP. Segons les darreres dades del CCPAE, Catalunya compta actualment amb 56.368 hectàrees de producció agrícola ecològica, amb 895 operadors i amb més de 340 explotacions que fan ramaderia ecològica, entre les quals n'hi ha d'oví, porcí, boví, equí i aviram, entre d'altres. Pel que fa el nombre d'operadors, la demarcació de Lleida compta amb 354 operadors de producció agrària ecològica, Barcelona amb 278, Tarragona té 184 operadors i Girona, 79. La producció agrària ecològica té una acceptació cada cop més elevada per part de tota la cadena alimentària, des del productor fins al consumidor, passant per la manipulació, transformació i comercialització. Precisament, en la comercialització de productes ecològics, el DARP, mitjançant PRODECA, participarà en fires monogràfiques dedicades a productes ecològics, prospeccions de mercat i promocions continuades en països de destí considerats prioritaris. També a través del CCPAE s'està treballant per a promoure els productes agroalimentaris ecològics certificats a Catalunya en l'àmbit internacional. Aquest cap de setmana té lloc a Mollerussa el 1r Congrés Català de Producció Agroalimentària Ecològica. El primer Congrés català de la producció agroalimentària ecològica neix per iniciativa de l'Ajuntament de Mollerussa amb el suport del sector ecològic català i el DARP. Aquesta iniciativa es proposa d'establir un fòrum de trobada i debat entre tots els agents econòmics i socials implicats en la producció agrària ecològica en el nostre país (pagesos i ramaders, transformadors, distribuïdors, consumidors, administracions, investigadors i tècnics) per tal d'impulsar-ne el creixement. En aquest primer Congrés es pretén analitzar el moment actual del sector així com plantejar camins de futur per promoure i fomentar l'agricultura i la ramaderia ecològiques a Catalunya. 'El fet d'anomenar-se primer Congrés vol indicar la vocació i l'interès de donar-li continuïtat en anys vinents i d'obrir-lo a la resta de la societat. Per això el 1r Congrés es vincula a la celebració d'una fira agropecuaria centenària com la de Mollerussa', segons l'alcalde de Mollerussa.

Relacionats

Butlletí