Centenars de persones netegen les platges malmeses pel pas del Gloria

Font: CCMA

30/01/2020 - 12:51

Passat el temporal, les platges s'ha omplert de brossa i residus que un mar embravit ha escopit amb fúria a la línia del litoral, i també de les restes arrossegades pels rius desbocats. Les platges han acumulat en poques hores tones i tones d'escombraries arrossegades per l'aigua. Als municipis del litoral més afectats s'estan organitzant diferents iniciatives per netejar les platges.

Des del Montsià fins a l'Alt Empordà, centenars de persones han acudit a la crida per deixar netes les platges.

A Arenys de Mar, desenes de voluntaris s'han arremangat aquest matí per ajudar en les tasques de neteja.

Neteja de la platja d'Arenys de Mar

La platja del Cavaió d'Arenys s'ha convertit aquests dies en un gran abocador, on s'ha acumulat una muntanya de matèria orgànica, com canyes i troncs, barrejada amb escombraries, com centenars de testos de plàstic procedents dels hivernacles: Armats amb grans gavetes i amb les seves mans, petits i grans han pentinat la sorra a la recerca de restes de plàstics i metalls arrossegats per l'aigua.

Neteja platja d'Arenys de Mar

En el cas d'Alcanar, la iniciativa l'ha pres l'Ajuntament, que ha convocat la ciutadania a una recollida de brossa aquest dissabte al matí. La previsió és que aquestes actuacions es repeteixin a altres espais de la costa, sobretot d'Alcanar Platja.

A l'Ampolla, la iniciativa de netejar les platges ha sorgit des de la ciutadania, que s'ha mobilitzat a través de les xarxes socials. L'objectiu és poder netejar diverses platges del municipi durant el cap de setmana:

Els voluntaris, repartits entre la platja de l'Arenal i tota la costa fins a Deltebre, han dipositat sacs especials per posar la brossa en diversos punts i un vehicle els va recollint per portar-los al punt net.

A Mataró, els voluntaris denuncien que la platja és plena de tovalloletes d'un ús i demanen que se'n prohibeixi la venda:

Les batudes per netejar la sorra de restes plàstiques i material de rebuig continuaran a la tarda en altres poblacions del litoral i també es faran diumenge:

Per iniciativa pròpia, diverses persones han anat fins a altres platges on no hi ha hagut convocatòria oficial i han començat a recollir restes de plàstics de la sorra:

El govern xifra en 30 milions d'euros les pèrdues pel temporal Gloria

Un cop superat el temporal Gloria, és moment de fer balanç de les destrosses. Avui la Generalitat ha elevat a 30 milions d'euros els desperfectes mentre s'intenta recuperar la normalitat. Els cabals del Ter i la Tordera ja han tornat als nivells habituals, però els efectes del desbordament són ben visibles.

A la Gola del Ter, per exemple, s'han perdut 6 quilòmetres de platja. Aquesta platja de la desembocadura del Ter, ubicada a l'espai natural del Montgrí-Illes Medes, està colgada de brutícia, de troncs i plàstics que el riu ha arrossegat al seu pas.

A Torroella de Montgrí i a l'Estartit avui també es netegen habitatges i comerços, però des dels ens locals reclamen més implicació d'altres administracions per recuperar aquest paratge. L'Ajuntament de Torroella de Mongrí, en una primera avaluació dels danys, xifra les pèrdues en un milió i mig d'euros, només en infraestructures públiques. A poc a poc, però, es comença a recuperar la normalitat: ja s'ha restablert el subministrament d'aigua, però l'aigua encara no es pot beure ni es pot fer servir per cuinar.

També miren de trobar la normalitat localitats costaneres del Baix Empordà com Platja d'Aro i Calonge, que temen que comenci la temporada turística i no tinguin a punt les platges i els comerços.

A Sant Antoni de Calonge, la força de l'aigua ha buidat la part inferior del passeig i ha deixat un forat de vuit metres. S'ha hagut d'habilitar un pas alternatiu per als vianants. S'han malmès els espigons i la platja s'ha quedat sense sorra.

A Platja d'Aro la situació és similar. El cablejat elèctric d'uns dos quilòmetres del passeig marítim ha quedat inservible i ha desaparegut tota la sorra de les platges.

Dimarts hi ha una reunió amb alcaldes de la zona afectada, la Generalitat, el Consell Comarcal i la Diputació per avaluar els danys i trobar solucions.

La crescuda de la Tordera ha inundat els camps i ha fet perdre les collites. A municipis com Hostalric i Massanes, aquest migdia finalment s'ha pogut restablir el subministrament d'aigua, tot i que no és potable.

Un dels grans damnificats pel temporal, el delta de l'Ebre, també mira de refer-se. Avui, hi han anat els primers visitants seguint la crida que s'ha fet des de les Terres de l'Ebre perquè la gent continuï fent turisme a la zona. Les embarcacions no poden sortir a mar obert perquè embarrancarien amb la sorra que ha portat el temporal. L'illa de Buda i la de Sant Antoni estan pràcticament inundades.

A la xarxa viària hi continua havent incidències i encara queden una vintena de carreteres comarcals i locals afectades. La incidència més greu és a l'N-260 al Pont de Bar, que continua amb pas alternatiu perquè només hi ha un carril obert.

Una altra de les vies tallades és la d'accés a Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà. És una carretera on ja hi ha hagut diverses esllavissades en els últims mesos. I aquesta vegada no està previst que es pugui reobrir fins a principis del mes que ve. L'alcalde de Sant Esteve assegura que els habitants de la zona tenen por de circular-hi. Sobre la taula ja hi ha el projecte de construir una carretera alternativa.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2024, l'Agència de Residus de Catalunya comparteix els següents casos pràctics i eines per sensibilitzar sobre la prevenció del malbaratament alimentari.

Butlletí