Combatre les plagues del horts amb depredadors naturals a La Garriga

08/08/2018 - 08:31

La Garriga fa un pas més en el seu projecte  Zero Biocides i es converteix en un municipi pioner en combatre les plagues dels horts urbans amb depredors naturals.

Aquesta nova fase va començar amb l'alliberament d'eriçons i la instal·lació de nius d’ocells i xots als horts de particulars del barri de Querol del municipi. D'aquesta manera es vol combatre les plagues d'insectes, cargols i llimacs, que afecten les collites, sense l’ús de productes químics.

L’eriçó és un mamífer insectívor molt efectiu per combatre plagues com els llimacs o els cargols. Una espècie que fins la segona meitat del segle XX vivia a aquests espais però que l’ús de biocides havia provocat la reducció de la seva població a tot Europa. Per tant, el projecte crea una associació win-win ja que aconsegueix la protecció d'aquestes espècies d'animals i alhora el control biològic de les plagues.

Segons el personal expert de l’empresa  especialitzada en gestió ambiental Biodiversitat.cat, una parella d’eriçons poden menjar centenars de llimacs, cucs i cargols cada setmana: una parella d’òlives uns 2500 ratolins, l’any; i les mallerengues carboneres uns 1500 insectes cada dia.

L'aposta de l'Ajuntament de la Garriga va més enllà. Aquesta lluita, que vol eliminar els productes químics, permetrà restablir l’equilibri natural dels ecosistemes del municipi i afavorir així el retorn d'òlibes, rèptils, la mostela, entre d’altres.

Està previst alliberar també mussols comuns, una espècie gairebé extingida al territori que es menja els ratolins, i també òlibes joves.

A partir de setembre, les persones que gestionen els horts, tant pel seu autoconsum com les que ho fan per comercialitzar, rebran formació per transformar-se a la producció ecològica i per adaptar els horts a aquestes espècies animals controladores d’aquestes plagues.

Aquesta fase, a la qual s'han adherit el 100% de les persones productores del Querol, segueix la mateixa filosofia de combatre les plagues sense l’ús de productes químics, que fa anys es porta a terme des de l'Ajuntament de la Garriga pel que fa als espais de verd urbà.

Així per exemple, s’utilitzen, des de fa anys, marietes per controlar les plagues de pugó o mètodes mecànics per disminuir la població de rosegadors.

El projecte Zero Biocides no només millora la qualitat ambiental de la Garriga sinó també la salut de la seva població.


 

Relacionats

Article

El projecte “Horts al terrat”, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, ha rebut el premi Nova Bauhaus de la Unió Europea en una cerimònia que s’ha celebrat a la ciutat de Brussel·les el divendres 12 d’abril.

Article

El reconeixement destaca la sostenibilitat i la inclusió del projecte d’horticultura de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i la votació és oberta a tota la ciutadania.

Article

L’Ajuntament garriguenc és el primer de l’Estat espanyol que assoleix l’alineament real certificat dels Objectius de Desenvolupament Sostenible amb el seu Pla d’Actuació Municipal a través de la metodologia IFGICT (International Federation of Global and Green Information Communication Technology).

Butlletí