Apostar per l'energia solar tèrmica o per la fotovoltaica? Millorar el confort augmentant l'estanquitat o la ventilació natural? Com generar espais que fomentin el benestar i la salut? Com incorporar el verd, fomentar la biodiversitat i disminuir la contaminació atmosfèrica? Com emprar les tecnologies "smart" per avançar cap a l'autosuficiència energètica? Com combinar els materials tradicionals amb les innovacions tecnològiques? Què fa que un edifici sigui intel·ligent? Com afavorir la introducció de canvis d'hàbits en els usuaris?
L'Ajuntament de Barcelona organitza, aquesta primavera, un cicle de xerrades amb el títol "Comença el diàleg" per donar resposta a aquestes i d'altres qüestions relacionades amb el nou projecte de rehabilitació de La Fàbrica del Sol. El consistori vol iniciar un diàleg multidisciplinar amb professionals experts i la ciutadania per reflexionar i debatre els aspectes tècnics que definiran el nou projecte de rehabilitació de l'equipament d'educació ambiental.
Han passat més de 10 anys des de la primera rehabilitació de l'edifici modernista que va incorporar, de manera pionera, criteris bàsics de construcció sostenible i va permetre una integració òptima dels cicles naturals de materials, energia i aigua. D'aleshores ençà, les tecnologies i estratègies per integrar la sostenibilitat en els edificis i ciutats han evolucionat i, és per això que, ara cal replantejar algunes de les solucions adoptades en LFdS i valorar quines són les millors tècniques disponibles orientades als nous reptes del segle XXI.
La LFdS vol ser un edifici demostratiu referent de l'autosuficiència energètica, un edifici que tendeix a les "emissions 0" aplicant el concepte "smart" i reduint la demanda energètica. Amb la proposta "Vine, Participa i Reflexiona per construir un futur més sostenible" neix un procés per sumar opinions i obtenir resultats més positius, per innovar i explorar noves formes de concebre els edificis intel·ligents, per aprendre, en definitiva, i afrontar plegats tots aquests desitjos.